Hazánkban is megtalálhatja az életfeltételeit a hatalmas károkat okozó kabóca

Hazánkban is megtalálhatja az életfeltételeit a hatalmas károkat okozó kabóca

Járművekkel is terjed.

Bár egyelőre Magyarországon még nem észlelték, a kutatók szerint a Lycorma delicatula  nevű kabócafaj az Egyesült Államokban már hatalmas károkat okozott. Dollármilliókban mérhető a mezőgazdasági kártétele, ezért a szakemberek már arra kérik a lakosságot, hogy aki talál egy egyedet, pusztítsa el.

kaboca lycorma delicatula 02

A kártevő vélhetően Ázsiából, hajórakománnyal érkezett Pennsylvania államba 2014-ben és rohamos gyorsasággal terjedt el a környező területeken is. Kedvenc tápnövénye ott a mirigyes bálványfa, de 70 másik tápnövényt is leírtak már, például a szőlőt, almát, cseresznyét, lombhullató díszfákat.

kaboca lycorma delicatula 03

A kabóca a növényeket szívogatja, amelynek hatására azok gyengülnek, hervadnak. Emellett mézharmatot ürít, amelyen aztán másodlagos kórokozók, például penészgombák telepedhetnek meg. A kártevő a leveleken ugrálva közlekedik, annak ellenére nem tud repülni, hogy van szárnya.

kaboca lycorma delicatula 04

A kabóca nőstényei tömegesen rakják petéiket a fa törzsére, ágakra, sziklákra, de akár kerítésekre és falakra is. A petecsomó sárhoz, iszaphoz hasonlít, ezért nehéz felfigyelni rá, ami ugyancsak a szállítással való terjedését segíti.

kaboca lycorma delicatula 05

A tudósok klímaadatok elemzésével próbálják előrejelezni, hogy melyek azok a területek, ahol a rendkívül veszélyes kártevő megtalálhatja az életfeltételeit. Ezek alapján Európa szinte egésze, így Magyarország is veszélyeztetett területnek számít, de Afrika és Ausztrália déli részein is megtelepedhet a közeljövőben.

A kabóca a járműveken megbújva is tömegesen terjed, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy aki fertőzött területről utazik, mindig nézze át a gépkocsit alaposan, mielőtt útnak indul a potyautasokkal. A kutatók szerint két parazita darázsfaj Kínából alkalmas lehet majd a biológiai védekezésre, de ennek gyakorlati bevetésére biztos, hogy még éveket kell várnunk.

Forrás: phys.org

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR