Helyettesítsük a szuperélelmiszer moringa fát fodros kellel!

Helyettesítsük a szuperélelmiszer moringa fát fodros kellel!

Vitaminban és ásványi anyagban gazdag levelek.

A moringa fa (Moringa oleifera), amit csodafának, lóretekfának is neveznek, a világ egyik legtáplálóbb növénye, a szuperélelmiszerek közé sorolják. Az Indiában őshonos növény jól bírja a forróságot és a szárazságot is. Kevés követelményt támaszt a talajjal szemben és akár 30 cm-t is növekedhet egy hónap alatt. Ideális haszonnövény a trópusi, szubtrópusi területeken.

moringa helyett fodros kel 02

A növénynek majdnem minden része ehető: a levelek, a gyümölcs, a virágok, a gyökér. A moringa különösen sok vitamint, ásványi- és tápanyagot tartalmaz, A- és C-vitamintartalma mellett kálium-, kalcium- és vastartalma is magas. A moringa állítólag csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, valamint a vérnyomást, és gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatással is bír. Mindezeket azonban kiterjedt humán kísérletek egyelőre nem támasztják alá.

moringa helyett fodros kel 03

A mi szélességi körünkön nem tudunk friss moringalevelekhez jutni. A fát termeszteni sem egyszerű, mivel 15 °C alatti hőmérsékleten elpusztul, a nagy termete miatt viszont a teleltetése is hamar megoldhatatlanná válik. A szárított, por alakban fogalmazott moringalevelet viszont megtaláljuk a bioboltokban, a készítmények minősége azonban gyakran kérdéses, és az áruk is borsos.

moringa helyett fodros kel 04

Mi lehet a moringalevél alternatívája? A fodros kel! Ez a nálunk is könnyen termeszthető növény ugyanúgy tartalmaz A- és C vitamint, káliumot és kalciumot. 100 g fodros kel például a kalcium tekintetében egyenértékű 10 g szárított moringalevéllel, ráadásul K-vitamin forrást is biztosít. A fodros kel élelmi rostokban is gazdag, így csökkenti a koleszterinszintet, emellett pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagot is tartalmaz.

moringa helyett fodros kel 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR