Így etessük télen a mókusokat a kertben

Így etessük télen a mókusokat a kertben

Saját büfé.

A mókusoknak még a hideg évszakban is eleget kell enniük. Ellentétben a sünökkel vagy a mormotákkal, ők ugyanis nem alszanak valódi téli álmot. Éppen ezért ősszel különféle készleteket halmoznak fel dióból, bükkmakkból, más termésekből, ezeket elássák a földben vagy egy fa üregeibe, az ágvillák közé, a kéreg repedéseibe rejtik.

Különösen a kemény teleken, amikor a talaj hosszú ideig fagyott, vagy a hótakaró vastag, hasznos lehet a mókusok számára etetőállomást létesíteni a kertben Ehhez kaphatóak speciális mókusetetők, amelyek kényelmes terasszal is rendelkeznek. Fontos, hogy az etetőt ne a föld közelébe, hanem kb. 2 méteres magasságban állítsuk fel, pl. egy fa törzsén, ahonnan a rágcsálóknak jó rálátásuk van a környezetre és így ragadozóknak kevésbé könnyű a dolguk.

telen mokusokat igy etessuk 02

Lényeges továbbá, hogy a mókusokat a számukra megfelelő táplálékkal kínáljuk. A sótlan mogyoró vagy dió héjában, vagy úgy törve, hogy a fiatal állatok is ki tudják bontani, a szelídgesztenye, a héjas napraforgómag, a tökmag, a szőlő és a darabokra vágott alma, répa, uborka is kedvelt csemege. A mandula, a földimogyoró és a kukorica nem megfelelő számukra.

Csupán 3-4 naponta etessük a mókusokat és utána tartsunk hosszabb szüneteket is, hogy az állatok ne támaszkodjanak túlságosan az önkiszolgáló büfére. Fontos, hogy az etetőt rendszeresen takarítsuk, hogy ne terjesszünk betegségeket.

telen mokusokat igy etessuk 03

A vörösbundások között éles harc zajlik a táplálékért, ami durvább összetűzésekhez vezethet. Ha tudjuk, hogy több mókus is lakik a kertünk közelében, mindegyiknek külön etetőt érdemes felállítani a veszekedések elkerülése érdekében. Figyeljünk arra is, hogy ne a madarak etetőjét dézsmálják.

A téli hónapok alatt a mókusok csak rövid időre hagyják el a fészküket, amit levelekből és ágakból építenek. Amikor viharos, havas az időjárás, nem sok idő marad az élelemkeresésre, épp csak kiszaladnak a legközelebbi táplálékraktárhoz és vissza, a nap többi részét pedig alvással töltik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR