Így készül a házi almaecetben érlelt fenyőrügy

Így készül a házi almaecetben érlelt fenyőrügy

Salátákhoz az igazi!

A régóta ismert fenyőrügyszirup mellett több érdekesség is készül fenyőrügyből a konyhákban.

Bokán Krisztina korábban fenyőrügyzselét főzött belőle, mely pirítóson különleges feltét, majd egy évvel ezelőtt kezdte almaecetbe áztatva saláták kiegészítőjét készíteni. Az alábbiakban az almaecetben érlelt fenyőrügyről tudhatunk meg többet.

"Tavaly készítettem először, de idén már nem volt kérdés, nem hiányozhat az éléskamrából. Idén már a saját készítésű almaecetemben raktam el.

fenyorugy hazi almaecetben 02

Így készül:

A friss tűleveleket áztassuk hat héten át almaecetben, így megőrizhetjük a bennük rejlő vitaminokat. Egy széles szájú üveget töltsünk meg tűlevéllel és öntsünk rá annyi almaecetet, amennyi pont ellepi. Egy celofánt tettem a fedő alá és úgy zártam le. Majd ezután tegyük el sötét helyre. Hagyjuk a tűleveleket az ecetben 6 héten át, majd szűrjük le. Az így készült "házi balzsamecetet" aztán salátára, ízesítőként használhatjuk.

fenyorugy hazi almaecetben 03

Eszméletlen finom. Leszűrés után hűtőben vagy hűvös helyen tárolom. Azt vettem észre, hogy az almaecet sokkal erősebb lett, karakteresebb ízvilág tárult elénk, ezért sokkal kevesebbet kell a salátákra önteni. Az első kóstolás óta szerintem kicsit lágyultak az ízek, nem dominál olyan erősen a fenyőíz, hanem kicsit selymesebb, lágyabb lett. Megőriztük a benne rejlő vitaminokat.

fenyorugy hazi almaecetben 04

Paradicsomsalátán imádom a legjobban, mert a paradicsom édeskés íze nagyon harmonizál a fenyőével. Bár mi mindent tökmagolajjal eszünk, ez a plusz a salátánkon. A mi térségünkben (Vendvidék, Vas megye) ez hagyomány."

fenyorugy hazi almaecetben 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR