Ilyen a citrom, amikor be van sózva: alig várja, hogy köret legyen!

Ilyen a citrom, amikor be van sózva: alig várja, hogy köret legyen!

Savanyúság, de nem úgy, ahogy megszoktad!

Savanyú, édes, üdítő? A citromot sokféleképpen ismerjük, de van egy módszer, amely teljesen új arcát mutatja meg – ez pedig a sózás! A közel-keleti és ázsiai konyhák egyik titkos alapanyaga, amelyből egyetlen kanálnyi is képes egy hétköznapi fogást izgalmas ízélménnyé varázsolni. Ráadásul otthon is egyszerűen elkészíthető! Ha szeretnél valami újat kipróbálni, amivel meglepheted a családod és önmagad is, akkor érdemes belevágni. Lássuk, hogyan készül a tökéletes sós citrom!

Lengyel Tünde receptje ráadásul különleges csavart ad a klasszikus elkészítési módnak az általa használt fűszerekkel. Az eredmény egy aromás, zselés finomság, amely sokféle fogást egyedivé varázsolhat. Aki tehát szívesen kísérletezik új ízekkel, számára a sós citrom remek választás lehet. Lássuk, hogyan készül!

citrom amikor be van sozva 02

Hozzávalók

  • Kezeletlen citrom (lehetőleg bio, a saját termés a legjobb),
  • só (bőséges mennyiségben),
  • fűszerek ízlés szerint: koriander, szegfűszeg, szegfűbors, babérlevél, egész fahéj, csillagánizs.

Így készül

1. Mossuk meg alaposan a citromokat, majd vágjuk őket négybe. Csírátlanítsuk az üveget, amibe kerülni fognak (pl. mikróban 5 percig melegítve).

2. Az üveg aljára szórjunk egy kevés sót, majd helyezzünk rá koriandert, szegfűszeget, szegfűborsot és babérlevelet. Erre rakjunk egy réteg citromot, majd ismét szórjunk rá sót. Ismételjük ezt a rétegezést, amíg az üveg megtelik. A köztes rétegekbe tegyünk egy-egy darab egész fahéjat és csillagánizst is – ezekből elég néhány szem, ízlés szerint.

3. A megtöltött üveget öntsük fel frissen facsart citromlével, hogy teljesen ellepje a citromdarabokat.

4. Zárjuk le az üveget, és hagyjuk egy hónapig állni. Ez idő alatt a citromok különleges, zselés állagot vesznek fel, az ízük pedig harmonikusan összeérik a fűszerekkel.

citrom amikor be van sozva 03

A sós citrom szinte bármilyen ételt feldob! Kiváló ragukhoz, vadhúsokhoz, ázsiai fogásokhoz vagy akár babos ételekhez. Az ízvilág garantáltan új élményt nyújt!

Felbontás után a sós citromot hűtőben tároljuk, hogy minél tovább megőrizze a frissességét.

A citrom és a fűszerek találkozása egy olyan ízbombát hoz létre, amely új szintre emeli az ételeidet. Aki szeret kísérletezni a konyhában, ezt mindenképpen próbálja ki!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR