Jól mutat a sündisznó uborka, de ízetlen

Jól mutat a sündisznó uborka, de ízetlen

Napsütötte kerítések mentén.

Arab uborkának vagy sündisznó uborkának is nevezik a Cucumis dipsaceus  nevű növényt. Az egyéves kúszónövény Közép- és Kelet-Afrikából származik, melegkedvelő különlegesség.

Leginkább mutatós terméseiről ismert. Ezeket a dekoratív uborkákat az őszi díszítésben is felhasználhatjuk.

sundiszno uborka izetlen 02
Forest and Kim Starr

Sárga virágai júniustól szeptemberig nyílnak. Ezekből fejlőnek a halványzöld, sörtés termések, amelyek alakra inkább egy kivire hasonlítanak. Később az uborka sárgászöldre színeződik, sok magot tartalmaz. Sajnos ez a termés teljesen ízetlen, bár az őshazájában fogyasztják.

A magvetés áprilisban történjen üvegházba, cserepenként 2-3 maggal. Csírázás után hagyjuk meg minden tartóban a legerősebb növényt és fólia alatt 80-100 cm tőtávra ültetve neveljük, ha már elmúltak a fagyok.

sundiszno uborka izetlen 03
Forest and Kim Starr

Az ideális hely számára egy napsütötte fal előtt, kerítés mentén, pergola vagy egy veranda mellett. Fontos, hogy meleg, védett helyre kerüljön a növény. Szüretelni szeptember-októberben lehet. Minél érettebben szedjük a termést, annál jobban eltartható.

Többféle felhasználása ismert, takarmányként adják a levelét, de emberi fogyasztásra is szedik a növény fiatal hajtásait és leveleit, majd földimogyoró-pasztával vagy kókusztejjel főzik. A növény gyümölcsét fájdalomcsillapító gyógyszerként, gyomorproblémákra, használják.

Fontos megjegyezni, hogy Amerikában már sok helyen invazív fajnak számít, ezért semmiképpen se hagyjuk kivadulni a kertből.

Bevezető kép: Forest and Kim Starr

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?