Kártevők vagy teljesen ártalmatlanok a rózsa- és virágbogarak?

Kártevők vagy teljesen ártalmatlanok a rózsa- és virágbogarak?

Virágokon hemzsegők.

Kora nyáron a virágokon sokszor tömegével jelennek meg a rózsa- és virágbogarak, elsősorban galagonyaféléken, rózsaféléken, bodzán. Virágporral, virágszirommal táplálkoznak és általában csak napsütéses időben repülnek. Sokan indokolatlanul pusztítják őket, érdemes hát jobban megismerkedni velük!

Az aranyos rózsabogarat zöld, metálfényű, alul vörös bogárként ismerjük. Pollenben gazdag virágokon él. Lárváit megtaláljuk a komposztban vagy a magaságyásban is, elhalt növényi részekkel táplálkozik és nem élő növényekkel, ellentétben például a cserebogárral. Éppen ezért nem tekinthető kártevőnek, gazdasági kárt nem okoz, lebontó szervezet. Főként májustól júliusig figyelhetjük meg.

rozsa es viragbogarak 02

Kevésbé színpompás és kisebb a sokpettyes virágbogár, amelynek fekete szárnyfedőit kis fehér pöttyök borítják. Finoman szőrözött, különösen a fiatalabb példányok. Természetes elterjedési területe Észak-Adriától a Földközi-tenger vidékén át Európa középső részéig, az enyhe telek miatt azonban egyre északabbra húzódik. A virágban gazdag rétek és rózsakertek mágnesként vonzzák őket, Magyarországon mindenhol megtalálható, gyakori faj.

rozsa es viragbogarak 03

Nem kell tehát aggódnunk, a rózsa- és virágbogarak nem kártevők. Sőt, mindez inkább azt jelzi, hogy kertünk elegendő táplálékot biztosít a rovaroknak, más élőlényeknek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR