Késő ősztől díszítenek a japán dérbabér kárminvörös bogyói

Késő ősztől díszítenek a japán dérbabér kárminvörös bogyói

Nagy fajtaválaszték.

Fényes leveleivel, színes bogyóival a késő ősz és tél ideális kerti és balkonnövénye a japán dérbabér (Skimmia japonica). Novemberben hozza színesedő rügyeit, ezek egész télen a növényen maradnak. Április-május folyamán bomlanak ki a rügyek és fehér-rózsaszínes virágok jelennek meg, amelyek erősen illatoznak, odavonzzák a méheket is.

japan derbaber keso osztol 02

A bogyók nem kevésbé mutatósak, a madarak és kisállatok viszont elkerülik őket, ezért már októbertől élénk színekkel virítanak egészen tavaszig. A mélyvörös színű bogyók nagyon jól illenek a természetes anyagokhoz, de a különféle ünnepi dekorációkhoz is.

Árnyékkedvelése az őshazáját juttatja eszünkbe: a japán dérbabér Kína erdeiből, a szeles Himalája hegyeiről származik, ahol nagy fák védelmében növekszik. Leveleinek dörzsölésekor kellemes citrusillatot érzünk, ami nem véletlen, hiszen a dérbabér a citrusfélékkel rokonságban áll.

japan derbaber keso osztol 03
Leonora (Ellie) Enking

A japán dérbabár fajtaválasztéka meglehetősen széles és mindig jelennek meg újdonságok is. Általában a fajták a virágrügyek színében, a levelek színében (zöld vagy színeslombú) és a növény növekedésében különböznek.

A kompakt növekedésű törpe fajták mellett magasabb, lazább fajták is bőven akadnak. Jól ismert a Rubella fajta, amely piros virágrügyeivel hódít, akárcsak a ’Rubesta’, a ‘Rubinetta’ vagy a ‘Red Dwarf’.

japan derbaber keso osztol 05
Ashley Van Haeften

Zöld vagy fehér virágrügyekkel díszít a ‘Finchy’, a ‘White Globe’, a ‘White Dwarf’, a ‘Godries Dwarf Green’, és a ‘Fragrant Cloud’ (illatos).
Piros bogyókkal díszít a ‘Pabella’, az ‘Obsession’, a ‘Veitchii’, a ‘Temptation’.

A legjobb, ha a kertünkbe hím- és nőivarú virágokat hozó példányokat is ültetünk, így a virágok beporzódása is megoldott. A hímivarúak a sokkal erőteljesebb virágukról ismerhetőek fel, míg a nőivarúak az ősszel hozott bogyókról.

japan derbaber keso osztol 04
Martin Stone

További különlegessége a növénynek, hogy már késő nyáron kialakulnak a jövő évi virágrügyei, ezért tél folyamán ne vágjuk vissza, így jövőre is gyönyörködhetünk a virágokban és bogyókban.

A japán dérbabér az árnyékos helyet kedveli, enyhén savanyú talajt igényel, pl. rododendronföldet. Mészben szegény vízzel mérsékelten öntözzük és olyan cserépbe ültessük, amiből könnyen távozik a felesleges víz. A túl sok vizet, pangó vizet nem bírja. A növény télálló, csak nagyon kemény fagynál vagy nemrég ültetett növény esetében kell szalmával vagy gyapjúval takarnunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR