Fekete bogyók.
A sötétre színeződő bodzabogyó a késő nyár gyümölcse – készülhet belőle lekvár vagy szörp is. A bodzaszósz gyorsan és egyszerűen elkészíthető, császármorzsához, süteményekhez nagyon finom.
Így készül a gyümölcsös szósz:
Hozzávalók
- 1-2 alma
- 300 g bodzabogyó
- 60 g finomított kristálycukor
- 1 csipet fahéj
- egy kevéske rum (opcionális)
- 1 teáskanál citromlé
- ½ tasak vaníliás pudingpor
Elkészítés
1. Hámozzuk meg az almát, szedjük ki a magházat, majd vágjuk kis kockákra a gyümölcshúst. A bodzabogyókat leszedjük, a szármaradványokat és zöld bogyókat óvatosan eltávolítjuk.
2. Felforralunk 300 ml vizet a cukorral, a fahéjjal, az almákkal és a bodzabogyóval együtt, majd hagyjuk 10 percig főni.
3. A vaníliás pudingport 2 evőkanál hideg vízben keverjük simára. Öntsük a rumot és a citromlevet a bodzához, majd a pudingporral keverjük el ezt a bodzás elegyet. Kevergetve röviden főzzük még egyszer fel, hogy besűrűsödjön.
Alma helyett használhatunk szezonális gyümölcsöket is, például körtét, szedret, szilvát vagy őszibarackot. A szósz íze még gyümölcsösebbé válik, ha víz helyett gyümölcslevet adunk hozzá.