Készítsünk különleges, aromás birs szirupot

Készítsünk különleges, aromás birs szirupot

Fahéjjal ízesítve.

Valamikor csak a nagymama ablakpárkányán illatozott, majd elfelejtettük, de mostanában egyre többen fedezik fel újra a birset. A kemény, aromás gyümölcsből fáradságos munka árán számtalan finomság készíthető, sokan sajtot, kompótot vagy lekvárt készítenek. Érdemes azonban a szirupot is kipróbálni, megéri a sok munka!

Hozzávalók

  • 1,5 kg birs
  • 200 g cukor
  • 1 fahéjrúd

Elkészítés

1. Dörzsöljük le a bolyhokat a birs héjáról, majd a gyümölcsöt vágjuk félbe, szedjük ki a magházat és vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük a gyümölcsöt egy edénybe, adjunk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi és 40-45 perc alatt főzzük nagyon puhára.

2. A puha birset nyomjuk keresztül egy szöveten és a levet gyűjtsük össze; ha szükséges, egy egész éjszakán át hagyjuk lecsöpögni. A levet cukorral és a fahéjrúddal forraljuk fel, közben kevergessük addig, amíg a cukor fel nem oldódik, majd még 10 percig főzzük.

3. Távolítsuk el a fahéjrudat. Töltsük a szirupot tiszta üvegekbe és azonnal zárjuk le. Tároljuk hűvös, sötét helyen.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR