Fahéjjal ízesítve.
Valamikor csak a nagymama ablakpárkányán illatozott, majd elfelejtettük, de mostanában egyre többen fedezik fel újra a birset. A kemény, aromás gyümölcsből fáradságos munka árán számtalan finomság készíthető, sokan sajtot, kompótot vagy lekvárt készítenek. Érdemes azonban a szirupot is kipróbálni, megéri a sok munka!
Hozzávalók
- 1,5 kg birs
- 200 g cukor
- 1 fahéjrúd
Elkészítés
1. Dörzsöljük le a bolyhokat a birs héjáról, majd a gyümölcsöt vágjuk félbe, szedjük ki a magházat és vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük a gyümölcsöt egy edénybe, adjunk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi és 40-45 perc alatt főzzük nagyon puhára.
2. A puha birset nyomjuk keresztül egy szöveten és a levet gyűjtsük össze; ha szükséges, egy egész éjszakán át hagyjuk lecsöpögni. A levet cukorral és a fahéjrúddal forraljuk fel, közben kevergessük addig, amíg a cukor fel nem oldódik, majd még 10 percig főzzük.
3. Távolítsuk el a fahéjrudat. Töltsük a szirupot tiszta üvegekbe és azonnal zárjuk le. Tároljuk hűvös, sötét helyen.