Kis helyen is kertészkedünk: zöldségek az ablakpárkányon

Kis helyen is kertészkedünk: zöldségek az ablakpárkányon

Hagyma, saláta, gyömbér!

Nincs nagy kertünk, de vágyunk a saját termesztésű zöldre? Semmi gond, néhány zöldséget egyszerűen is nevelhetünk, akár egy napsütötte ablakpárkányon vagy balkonládában is!

Sarjadékhagyma

Vágjuk le a sarjadékhagyma alsó részét (a gyökeres részt) és tegyük egy üveg vízbe. Állítsuk az üveget az ablakpárkányon olyan helyre, ahol a növényt bőven éri a fény. Kb. 3 naponta cseréljük a vizet, és szükség esetén távolítsuk el az elszáradt részeket. Hamarosan új hajtásoknak örülhetünk.

zoldsegek ablakparkanyon 02
Forest and Kim Starr

Salátafélék

Probléma nélkül szaporíthatunk bizonyos salátaféléket, például a római salátát vagy a jégsalátát. Ehhez egyszerűen a saláta alsó részét (szárát) tegyük egy vízzel teli üvegbe, majd állítsuk meleg, világos helyre. 2-3 naponta cseréljük a vizet. Az első zsenge leveleket már egy hét múlva szüretelhetjük.

zoldsegek ablakparkanyon 03

Gyömbér

A gyömbérgumó hajtásokat hozhat, amennyiben sokáig nem fogyasztjuk el. Ezeket könnyen leválaszthatjuk és egy cserép földben elültethetjük. Rendszeresen öntözzük a növénykét, leveles hajtást fog hozni. Néhány hónap múlva elhalnak a levelek, ekkor kell szüretelni a gumót, azaz egyszerűen kiszedni a földből.

zoldsegek ablakparkanyon 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?