Körkép 2023: beérik-e a füge a hazai kiskertekben?

Körkép 2023: beérik-e a füge a hazai kiskertekben?

Türelem fügét terem.

Mivel egyre többen ültetnek fügét a kertbe itthon is, adódik a kérdés, hogy beérik-e a mi klímánkon a gyümölcs. Olvasóinkat kérdezve kétféle választ kaptunk: a hozzászólók egy részénél már a második adag érik szeptember közepén (talán ők voltak többségben), míg a másik csapat lemondó, már nem reménykedik a szüretben.

A füge beérését természetesen alapjában határozza meg a klíma, akár a kertünkben uralkodó mikroklíma is. A hideg, fagyzugos területeken kevésbé reménykedhetünk sikerben. A déli, napsütötte régiók ebből a szempontból előnyben vannak. Az időjárás mellett a fajta sajátosságai, a beporzás megléte is kulcstényező.

Aki aggódik, annak érdemes egy kicsit utánaolvasnia a füge fejlődésének. Sokan ugyanis nem tudják, hogy ez egy hosszadalmas folyamat, ami akár 90-120 napig is tarthat attól kezdve, hogy megjelennek a kis fügekezdemények a bokron. Ilyenkor úgy tűnhet, mintha semmi sem történne hetekig, pedig ez az időszak a magképzés ideje.

A Fügésember blogbejegyzése szerint minden évben menetrendszerűen érkezik a kérdés szeptemberben, hogy vajon be fog-e még érni a füge. Nem kell aggódni, mert meleg, napos őszökön még október végéig is érhetnek a gyümölcsök. A július elejéig megjelent kis fügék érése október közepéig még jó eséllyel megtörténik, ezen túl már azonban az idő nem elég meleg és a napsütéses órák száma sem feltétlenül elegendő az éréshez.

Nem árt tudni, hogy a füge nem utóérő, tehát ha nem érik be ősz végére sem, akkor sem ajánlott féléretten leszedni, mert nem fog a lakásban megérni. Az Olvasók többsége bőséges fügetermésről számolt be, vagyis a növény megtalálja nálunk a helyét, az egyre melegebb nyaraknak is köszönhetően. Sokan nem csak nyersen fogyasztják, de lekvárt vagy bort is készítenek belőle.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR