Különleges eljárással kell felébreszteni a kefevirág alvó magjait

Különleges eljárással kell felébreszteni a kefevirág alvó magjait

Látványos piros virágzatok.

Az Ausztráliából származó kefevirág (Callistemon)  az ún pirofiták közé tartozik. A száraz szavanna növényeként teljes csírázóképességüket a bozóttüzek után érik el. Emiatt a növény magjait különleges eljárással kell kezelnünk, hogy a bozóttüzeket imitáljuk. Ehhez a vetés előtt kb. 80 °C-os forró vízzel kell a magokat leönteni és így az alvó állapotból felébreszteni.

kefevirag alvo magjai 02
Steve Snodgrass

A növény virágai igen feltűnőek, narancsos-pirosak, valóban úgy festenek, mint a színes kefék. Apró szirmú, tömött füzért alkotó virágaiban rengeteg, változatos színű, sárga, vörös, rózsaszín, bíbor vagy krémszínű porzó található. Levelei örökzöldek, lándzsa alakúak, megdörzsölve citromillatot árasztanak.

kefevirag alvo magjai 03

A kefevirág szépen mutat cserépbe, dézsába ültetve. Jól viseli a teljes napfürdőt és a szárazságot is. A pangó vizet viszont nem tűri. Télen fagymentes, hűvös és szellős helyet igényel, locsolni ilyenkor csak nagyon ritkán szükséges.

kefevirag alvo magjai 04

Akinek idősebb példánya van, ne csodálkozzon, ha a többszöri virágzás ellenére a termések "zár alatt" tartják a magjaikat. A bozóttüzek nélkül nem fognak fejlődésnek indulni.

kefevirag alvo magjai 05
Leonora (Ellie) Enking

kefevirag alvo magjai 06
Leonora (Ellie) Enking

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?