Külsőleg és belsőleg is jó szolgálatot tesz a gyömbér

Külsőleg és belsőleg is jó szolgálatot tesz a gyömbér

Felmelegít és erősít.

A gyömbér nálunk is egyre ismertebbé váló fűszer- és gyógynövény, a kínai gyógyászat viszont már évezredek óta használja. A gyökere ugyanis antioxidáns, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő, antibakteriális, méregtelenítő és nyálkaoldó tulajdonsággal bír. Ismert idegnyugtató, stresszűző hatásáról is.

A friss gyömbér kb. 3 hétig tartható el a hűtőben. Egy csésze gyömbérteáért egy darabka kb. 1 cm hosszú gyömbérgyöktörzset főzzünk 5 percig vízben vagy hagyjuk állni 30 percig forró vízben. Különösen intenzív a gyömbér íze, ha megreszeljük. Érdemes a hatás fokozásáért citromlével és mézzel ízesíteni a teát. Emésztési panaszok esetén kb. 30 perccel az étkezés előtt ajánlott a teát elfogyasztani, meghűlés vagy immunerősítés esetén egész nap kortyolgathatjuk.

gyomber kulsoleg belsoleg 02

A forró vízben erősödik a gyömbér csípőssége. Ha ezt szeretnénk elkerülni, ugyanakkor az aromához ragaszkodunk, süssük meg az apróra vágott gyömbért olajban, ekkor az édessége érvényesül jobban.

Külsőleg is használhatjuk a gyömbért, pakolás formájában. Helyezzük egy kendőre a reszelt gyökeret és tegyük a bőrre: serkenti a vérkeringést, felmelegíti az adott területet. Ízületi vagy izomfájdalomra használható, de vigyázzunk, hogy sérült, sebes felületre ne kerüljön a pakolás!

A gyömbér egyébként cserépben is nevelhető, mutatós virága miatt akár dísznövényként is.

gyomber kulsoleg belsoleg 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR