Láttál már virágpor helyett olajat gyűjtő méhet?

Láttál már virágpor helyett olajat gyűjtő méhet?

A lizinka nevű sárga virág olajjal táplálja a méheket, szexet kér cserébe.

Különleges virág, amely nem nektárral, hanem olajjal csalogatja a megporzó vadméheket.

Nagyon nem közönséges!

A közönséges lizinka (Lysimachia vulgaris) 18. század közepi névadásakor Linné még nem tudhatta, hogy ez a növény egyáltalán nem olyan közönséges. A cukorszirup nektár helyett lipidekkel való rovarcsalogatás a trópusokon sem gyakori, de Közép-Európában igazi ritkaság. A lizinkáknak a megporzó olajgyűjtő méhekkel való együttélését pedig csak 1974-től kezdve publikálta Stefan Vogel német tudós. Ezt a szimbiózist és a hozzá szorosan kapcsolódó koevolúciót, a növény és a rovar együtt változását-fejlődését azóta nagyon sokan kutatták, és a lizinka így sztárszereplő lett ebben a tudományos sorozatban.

Méteres, mocsári növény

De térjünk vissza a kezdetekhez. A lizinkák a kankalinfélék családjába tartozó növények, a nálunk honosak átellenes, néha örvös levélállású, sárga virágú évelők, az öt hazai fajból négy mocsarakban vagy a közelükben él. A monda szerint Lüszimakhosz, a hódító Nagy Sándor egyik hadvezére és részben utóda volt a később róla elnevezett “Lysimachia” növénynemzetség vagy a gyógyhatásainak a felfedezője. A “vulgaris” fajnév közönségeset jelent, de valószínűleg csak a gyakorisága miatt.

A napos virágokra járnak az olajgyűjtők

A közönséges lizinka általában egy-, ritkábban kétméteresre nő a vizes élőhelyén. A sárga virágok a növény csúcsán és a felső levélpárok hónaljaiból eredő bugákban nyílnak. Az árnyékban lévő virágok halványabbak, a porzók és a bibe egyforma hosszúak, gyakori az önmegporzás. A napos virágok aranysárgák, a bibék a porzók fölé magasodnak, és itt dolgoznak az olajgyűjtő megporzó méhek. Az élőlények tulajdonságainak alkalmazkodása a fényviszonyokhoz, a fotodimorfizmus nem rendkívüli jelenség, de semmiképpen sem közönséges, és már ezer éve ismert. A virágokban a tövüknél csőszerűen összenőtt porzószálak külső felületén sorakoznak a nyeles olajmirigyek vagy olajszőrök. A két vadméh faj (Macropis europaea és fulvipes) nőstényei eleinte csak olajat szüretelnek az éppen hogy nyíló virágokból a szőrükre, és a föld alatti költőfészkük falát ezzel az olajjal szigetelik a nedvesség ellen. Később, a már kinyílt virágok megérett porzóiról virágport gyűjtenek a hátsó lábukra, majd ezt átitatják a lizinka olajával. Az olajos labdacsokból készítik a lárva utódok táplálékát. A hím méhek és egyéb rovarok csak a virágporért jönnek, valamint a nőstényekkel együtt a saját táplálékukért más, nektáros virágokat is látogatnak.

Egymásra utalt méhek és növények

Sem az olajtermelő lizinkák, sem az olajgyűjtő méhek nem védett fajok, de a szimbiózisuk megérdemelné a természetvédelmi oltalmat. Az olajgyűjtő méhek valószínűleg nem élnének meg a lizinkák nélkül, de például a közönséges lizinka bebiztosította magát, és a földfelszín alatti indákkal is jól szaporodik, nagy telepeket képez. Igaz, így az ivaros szaporodás előnye, a genetikai változatosság eltűnne, hiszen a sarjak az eredeti növény önazonos klónjai.

Videó az olajgyűjtő méhekről

A méhek olyan aprók és gyorsak, hogy nekem nem sikerült lefényképeznem őket, de javaslom, hogy Vogel professzor németül és angolul is hallgatható videóiban nézzék meg a további izgalmas részleteket:

 

lizinka viragpor helyett olajat 02
Közönséges lizinka habitusa a vizes és napos élőhelyén

lizinka viragpor helyett olajat 03
Lizinka végálló buga virágzata

lizinka viragpor helyett olajat 04
Aranysárga bugák felülnézetben

lizinka viragpor helyett olajat 05
Halványabb sárga árnyékban lévő virágok rövidebb bibékkel

lizinka viragpor helyett olajat 06
A csészecimpák pirosas szegélye határozói bélyeg

lizinka viragpor helyett olajat 07
Lizinka nagyon rövid nyelű vagy ülő átellenes levelei

lizinka viragpor helyett olajat 08
Lizinka alsó levelei néha hármas-négyes örvökben állnak

lizinka viragpor helyett olajat 09
Lizinka összenőtt pozószálai az olajcseppekkel

lizinka viragpor helyett olajat 10
Lizinka éredő termései fölött még nyíló és elnyíló virágokkal

lizinka viragpor helyett olajat 11
Ez a lizinka virágzat Photoshop nélkül is festményszerű

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR