Legyen lenmagod a saját kertedből!

Legyen lenmagod a saját kertedből!

Remek hatású az egészségre.

Tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak egészségesek – segítenek a vérnyomást csökkenteni, és központi szerepet játszanak az emberi test anyagcseréjében. Az értékes zsírsavakból különösen sokat tartalmaznak egyes halak, például a hering vagy a lazac. Azoknak, akik ehhez nem jutnak hozzá, netán vegetáriánusok, a lenolaj, a lenmag ajánlható!

lenmag sajat kert 07

A lenmag rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatással bír és nem csak az omega-3 zsírsavak miatt. A kis magocskák nyálkaanyagai nyugtató hatással vannak a gyomorra és a bélrendszerre, segítenek gyulladások, székrekedés esetén, védik a szívünket és értékes magnéziummal látják el a testet, az izomzatot. A magokat adó lennövényt pedig akár saját kertünkben is termeszthetjük!

lenmag sajat kert 06

A len egy ősi kultúrnövény, amelynek rostját és magját több ezer éve hasznosítja az ember. A növény igényeit figyelembe véve magunk is megkísérelhetünk saját lenmagot szüretelni, ez egyáltalán nem ördöngösség!

lenmag sajat kert 08

Alapvető tudnivalók a len termesztéséről

Magvetés: a növény némileg érzékeny a hidegre, ezért a szabadban történő magvetéssel március végéig-április elejéig várnunk kell. Még ezt követően is védenünk kell gyapjútakaróval a növényeket az éjszakai fagyok ellen.

lenmag sajat kert 02

Az ideális hely: olyan védett helyet keressünk a kertben, ahol az utóbbi 5 évben nem nőtt len, ellenkező esetben a növények kirohadhatnak. Az optimális hely napostól félárnyékosig terjed. A talajnak meglehetősen száraznak és jó vízelvezető képességűnek, valamint alacsony nitrogéntartalmúnak kell lennie.

lenmag sajat kert 03

Ápolás: mérsékelten öntözzük, nem szereti a túlzott nedvességet. Műtrágyázás egyáltalán nem szükséges. Május-június a betakarítás ideje, amikor a napok már hosszúak, ilyenkor a len rendkívül gyorsan nő. Alapszabályként elmondható, hogy a len akár már 150 nappal a vetés után betakarítható! Ekkorra megszíneződnek a magtokok (lengubók) és zörögnek, ha megrázzuk őket. Levágás után felakaszthatjuk száraz helyen, itt még kb. egy hétig utóérnek. Ha megértek, tegyük szövetzsákba, és úgy verjük ki belőlük a magokat (pl. sodrófával) – az anyag felfogja az apró magokat, nem veszik semmi kárba.

lenmag sajat kert 04

lenmag sajat kert 05

lenmag sajat kert 09

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?