Martilapu: az első és úttörő sárga virág

Martilapu: az első és úttörő sárga virág

A tavasz egyik első virága, és ő telepedik meg először a romokon, a meddőhányókon, a felhagyott bányagödrökben, építési telken.

A lókörmű martilapu (Tussilago farfara) fészkesvirágú, az őszirózsafélék családjába tartozó, eurázsiai, arasznyi magasságú, lágyszárú, évelő növény. A “Tussilago” tudományos nemzetségnév köhögés ellenit jelent, és valóban: évezredeken át ilyen célból itták a teáját. A magyar lapu szó szláv eredetű, nagylevelű növényekre használták, a mart régies szó, meredek vízpart jelentésű. A “farfara” fajnév származása bizonytalan, a lóköröm, azaz a pata a levelek alakjára utal, számos idegen nyelvben ez a tulajdonság a névadó.

Gyönyörű, sárga virágzat

A martilapunak a földfelszín alatt kiterjedt tarack hálózata van, amelyből kora tavasszal először a virágszárak törnek elő csoportosan. A virágszáron csak zöld vagy pirosas pikkelylevelek vannak, a szár egyetlen virága gyakran már ujjnyi magasságban nyílik. A gyönyörű sárga fészekvirágzat szélén vannak a nyelves nővirágok, középen a csöves hímvirágok. Elvirágzásra a szárak arasznyira nyúlnak, és megjelennek a lópata formájú tőlevelek. Eleinte alul-felül molyhosak, de a színükről ez hamar lekopik, a fonák fehér marad. A viszonylag nagy levelek hasonlítanak az acsalapuk fakadó leveleire, a megkülönböztető határozói bélyeg a levélnyél keresztmetszetében az U-alakú edénynyaláb elrendeződés. Később a martilapu levelei sötét szegélyt is kapnak, de addigra az acsalapuk levelei már kétszer-háromszor akkorák. Közben megérnek a martilapu termései, a bóbitában a fehér repítőszőrök sokkal hosszabbak a kaszatoknál.

Elsőként érkezik, de nem marad sokáig

A martilapu valódi pionír növény, virít a háborús romokon, a bontás utáni telkeken, magam is sokszor láttam friss földhányásokon, új utak és csatornák rézsűin. Számos alkalommal szedtem az itt élő erdélyi ismerőseim hagyományos ételeihez a húsgombócok burkolására. Ugyanaz a szerepe, mint a magyar ételeknél a káposztalevélnek, a mediterrán népeknél a szőlőlevélnek. Érdekesség, hogy a következő évben ugyanazokról a bolygatott földekről eltűnt a martilapu, a pionírt kiszorították a gyomok vagy az eredeti növényzet. A vízpartokon viszont megmaradhat a tartós martilapu állomány, ott kevesebb a konkurens.

Termesztik és köhögés elleni teát főznek belőle

A természetben előforduló martilapuban a hasznos köhögéscsillapító mellett több mérgező anyag is van, ezért a gyűjtést már nem ajánlják. Szelektáltak sokkal csekélyebb mennyiségű káros anyagokat tartalmazó kultúrfajtákat, ezeket termesztik, és a szárítmányaik kerülnek a forgalmazott gyógyteákba.

martilapu elso uttoro 02
Martilapu kora tavaszi megjelenése

martilapu elso uttoro 03
Martilapu fészekörvei

martilapu elso uttoro 04
Martilapu pikkelylevelei a száron

martilapu elso uttoro 05
Martilapu csöves és nyelves virágai

martilapu elso uttoro 06
Martilapu fészekvirágzata

martilapu elso uttoro 07
Martilapu későn megjelenő tőlevelei

martilapu elso uttoro 08
Martilapu molyhos levélfonáka

martilapu elso uttoro 09
Martilapu levélnyelének metszete

martilapu elso uttoro 10
Martilapu fészke elvirágzáskor

martilapu elso uttoro 11
Martilapu bóbitás kaszattermései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR