Meddig etetitek a madarakat, kedves Olvasók?

Meddig etetitek a madarakat, kedves Olvasók?

Ha rügyezni kezdenek a fák, virágoznak az első gyomok, abba is hagyhatjuk az etetést!

Meddig etetitek a madarakat? – tettük fel a körkérdést az Olvasóinknak. A legtöbben azt válaszolták, hogy tavaszig (márciusig vagy áprilisig), addig, amíg meg nem jelennek a bogarak, rovarok, vagy amíg ki nem zöldül a határ. Sokan hozzátették, hogy azért erősen időjárásfüggő a pontos időpont, mert ha még márciusban is fagy, netán havazik, akkor nem állnak le az etetők feltöltésével. Akadtak persze olyanok, akik bevallották, hogy egész évben, télen-nyáron etetnek, aminek következtében heves vita robbant ki azon, hogy ez káros-e vagy sem.

Nagyon helyesen tudja az Olvasók többsége, hogy a madarakat télen etetjük, tavasszal már felhagyunk ezzel a tevékenységgel.

Fontos tudni, hogy hazánkban a madarak maguknak is találnak táplálékot, még télen is, etetésük inkább a mi örömünket szolgálja. Ha etetjük őket, helyesen tegyük, a szakértők tanácsait figyelembe véve!

meddig etetitek a madarakat 02

Télen is érdemes többféle táplálékot kitenni, hiszen mást fogyasztanak a magevők, mást a rovarevők. Azonban ahogy melegszik az idő, zöldül a természet, megjelennek az első gyomok, már nincs szükség erre a kiegészítő táplálásra. Az etetés utolsó hónapjában a magevőknek érdemes kedvezni, mert ők azok, akik kora tavasszal még nehezebben találnak eleséget. Addigra elfogynak az érett virágzatok, természetes maghullások, de a növények még nem érlelnek magokat, a rovarok viszont már repülnek. Ilyenkor az etetőkről is eltűnnek a cinegék, miközben a magevők nagyobb számban és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol akár egész télen egyet sem lehetett látni.

Javasolt ezért az etetést március végéig, április elejéig-közepéig is folytatni úgy, hogy az eleségben a napraforgómag mellett egyre nagyobb arányban szerepeljenek az aprómagvak (pl. köles) és továbbra is adjunk almát a madaraknak.

Április első felében, ha rügyeznek a fák, virágoznak az első gyomok és megindul a rovarélet, már abbahagyhatjuk az etetést.

meddig etetitek a madarakat 03

A költési időszakban több kárt okozhatunk az etetéssel, mint gondolnánk! A mérsékelt övi klíma egyik érdekes sajátossága, hogy mivel a nyár második feléig nincs jelentős magtermés, a magevő madaraink túlnyomó többsége nem magokkal, hanem rovarokkal eteti a fiókáit! A magoktól a fiókák megfulladhatnak. Az énekesmadarak fiókái ráadásul életük első, a fészekben töltött heteiben nem isznak, a szülők nem hordanak nekik vizet, a létfontosságú folyadékhoz a lédús rovartáplálékból jutnak hozzá. A magvak víztartalma ehhez képest alacsony, messze nem elegendő, ezért a nyáron folytatott etetés a fiókák szomjhalálához is vezethet. A cinkegolyó is káros már ilyenkor, az alapanyagát képező állati zsiradék megolvad, az intenzív napsugárzás hatására bomlani, avasodni kezd.

Fontos tehát tudatosítanunk, hogy önfenntartó, egészséges populációk fennmaradása csak akkor lehetséges, ha az élőlények a lehető legnagyobb mértékben az élőhelyi környezetük kínálta feltételekhez alkalmazkodva élhetnek. A felesleges emberi beavatkozás, a szükségtelenül végzett nyári etetés infantilizálja az egyedeket, elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációkat, a mesterséges táplálékbőség pedig folyamatos emberi beavatkozás nélkül életképtelen szintre "pumpálhatja fel" a fészkelőállományt.

További hasznos tanácsok a madarak etetéséhez: MME

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR