Ha a virágzásról esetleg lemaradtunk, a bodza leszüretelt bogyóját még mindig felhasználhatjuk..
Többféle lehetőség is adódik, lássuk, milyen finomságok készülhetnek belőle!
1. Startol a bodzaszezon, süti és lekvár készül belőle
A Gardenista videójában a szerző áfonyás-szedres-bodzabogyós sütit süt, valamint lekvárt is készít. Figyelem: csakis fekete bodzát használjunk, a gyalogbodza bogyója ugyanis mérgező!
2. Borbás Marcsi szakácskönyve – sült alma, bodzabogyóleves
A népszerű műsorvezető konyhájában Hancsik Edit készít ízletes, almás bodzabogyólevest.
3. Bodzalekvár házi bodzából
Zsófia 2 kg bodzabogyóból és 1/2 kg cukorból, hagyományos módon főz lekvárt. Ehhez a rottyantás, passszírozás, valamint az egy napig való állni hagyás is hozzátartozik. Ő is kiemeli, hogy szedéskor a gyalogbodzát mindenképpen kerüljük el!
4. Finom bodzadzsem
A bodza bogyója kellemes dzsem alapanyaga lehet. Ennek készítéséről olvasónktól, Szilviától tudhatunk meg többet, aki saját terméssel vagy termelőtől beszerzett, friss bogyókkal dolgozik:
5. Különleges bodzabogyós leves
Hidegen és melegen is fogyasztható a három fő hozzávalóból álló tejszínes leves:
6. Házi bodzabogyószörp
Finom szörpöt nemcsak a bodza virágából, de bogyójából is készíthetünk. Ehhez egészséges, ép, teljesen beszíneződött bogyókat gyűjtsünk.