Mi kinn maradunk! – télálló konténeres növények a teraszra

Mi kinn maradunk! – télálló konténeres növények a teraszra

Színek a hidegben is.

A teraszon dézsában, virágtartóban, cserépben nevelt növények igen népszerűek, sokan szeretnek egész évben a szépségükben gyönyörködni. Robusztusak, télállóak, jól bírják a zord időszakokat is.

Az örökzöldek akár télire is kinn maradhatnak a szabadban. Egy meleg gyapjútakarás a cserép köré megakadályozza a föld fagyását is.

Aki még télen is zöld dekorációra vágyik, válasszon a télálló szukkulensek közül, ilyen például a kövirózsa, de a fagytűrő magyal, puszpáng, borostyán is ajánlható. Az új, kisméretű tűlevelű és lombhullató fák is nagyon jól fejlődnek a tartókban.

telallo konteneres novenyek 06

A télálló minifák jönnek elsőként szóba, amikor tartós, egész éves teraszdekorációról beszélünk. Virágok helyett egyedi formákkal, színes levelekkel díszítenek, mint például a juharok, vagy mediterrán hangulatot árasztanak, mint a törpefenyők.

A teraszon vagy a ház bejáratánál a fák egész évben vonzzák a szemet és tagolják a teret, függetlenül attól, hogy virágos szezonális növényekkel kombináljuk őket, vagy magukban, szoliterként állnak.

telallo konteneres novenyek 02

Akár cserépben, akár dézsában neveljük a fákat, a siker kulcsa, hogy alacsony növésűnek kell lenniük. A tűzpiros lombú japán juhar (Acer palmatum)  ‘Shaina’ fajtája még 15 éves korában is csak maximum 2 méter magasra nő.

telallo konteneres novenyek 04

A tűpamacsos törpefenyő ‘Varella’ fajtája magától kis, tömött, gömbformába rendeződik. 80 cm-es átmérőjével még 15 éves korában is megtartja tökéletes alakját.

Ami az ápolást illeti, ezek a minifák kevéssel is beérik, nem sok igényt támasztanak. A gyökerek részére elegendő teret kell hagyni, és a fákat legkésőbb a vásárlást követő évben át kell ültetni egy nagyobb cserépbe.

telallo konteneres novenyek 03

A magas minőségű konténeres növényföld a legideálisabb erre. A legegyszerűbb, ha a tavaszi hajtásnövekedésnél hosszúhatású trágyával látjuk el őket. Szükség esetén egyszerűen visszavághatjuk ezeket a növényeket. Még a törpefenyőket is kis, kompakt, kerek formában tarthatjuk a május közepén növekvő új hajtások megkurtításával.

A zöld és a piros verhetetlen kombináció télen.

telallo konteneres novenyek 05

Különösen vonzóak a télre kinn maradó növények, ha nem egyedül árválkodnak, hanem kis csoportokban rendezzük el őket. Játszhatunk a formákkal, és a téli levélszínekkel. Nagyon szépen mutat együtt például a cukorsüvegfenyő (Picea glauca ‘Conica’), a fürtöshanga (Leucothoe)  és a dérbabér egy örökzöld borostyán előtt, bizonyítva, hogy még a hideg időszakban is meghitt, dekoratív pihenőhelyet teremthetünk a növények segítségével a terasz sarkában.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR