Nem szép, de ehető.
Talán már többen találkoztak azzal a problémával, hogy a kívülről egészségesnek tűnő birs húsa belül teljesen barna. Elsősorban a nedves, párás években jelentkezhet a birs gyümölcshús barnulása. Ilyenkor a birs belseje már szüretkor vagy nem sokkal később barnul, ami anyagcserezavarra utal. Amikor a növekedéshez, fejlődéshez kedvezőtlenek a körülmények, erősödik a szénhidrátok és almasav lebomlása. Acetaldehid képződik, amely tönkreteszi a sejtszerkezetet.
Barna hússzínt okozhat a késői betakarítás is. Ha túl sokáig várunk a szürettel, a pektin lebomlik és a pép megbarnul. Hasonló eredményre vezet a teljesen érett gyümölcs túl hosszúra nyúló tárolása vagy a túl hűvös raktározás is. A birs gyümölcs tárolásához az ideális hőmérséklet 0 és 2 °C között van.
A szakértők szerint bár ezek a birsek nem néznek ki jól, minden további nélkül feldolgozhatók, de igyekezzünk ezt minél gyorsabban megtenni. Nem kell a barnult részeket sem kivágni. A birsalmasajt színe is esetleg csak egy kicsit lesz sötétebb a megszokottnál.
A birsalmát és birskörtét több monília gombafaj is fertőzheti. Ezek között vannak olyanok is, amelyek a gyümölcsöt károsítják, annak barnulását okozzák, de ilyenkor a birsen a gombatelepeket is megfigyelhetjük.