Miért nem hoz virágokat a lilaakácom?

Miért nem hoz virágokat a lilaakácom?

Az árnyéktól a túl sok hajtásig.

Néha előfordul, hogy a lilaakác nem hoz virágokat, pedig a növény zöldell, növekszik. A jelenség mögött többféle ok állhat, tekintsük át a leggyakoribbakat:

  • A növény még túl fiatal? A lilaakác először általában 2-3 év elteltével hozza virágait. Néhány fajta és nem oltott példány azonban akár 10A éves koráig is várathat bennünket.
  • Magunk szaporítottuk magról a növényt? Az ilyen tövek csak 8-10 éves korukban kezdenek virágozni, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem hoznak virágot. Ezért ajánlatosabb a lilaakácot dugvánnyal szaporítani.
  • Túl árnyékos hely? Általánosságban a lilaakác a mészben szegény, humuszban gazdag talajt kedveli és napos, meleg helyre ajánlható. Amennyiben félárnyékba vagy árnyékba ültetjük, sokkal kevesebb virágot hoz. Az ideális hely számára egy déli fekvésű fal melletti terület.
  • Túl sok hosszú, ostorszerű hajtás? Célzott metszéssel elősegíthetjük a virágképződést: vágjuk vissza a felükre a hosszú, azévi hajtásokat nyáron. Ősszel, amikor a levelek lehullanak, újra metsszük vissza ezeket a hajtásokat a felükre. A következő évben sok virág fejlődik majd ezeken a rövid ágakon.

Korábban írtunk róla:

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?