Napvédelem.
Különösen a forró kánikulai hetekben figyelhetjük meg azt a jelenséget, hogy az érett, piros málnákon kifehéredett, fényes foltokat látunk. Főként azokon a málnafajtákon fordul ez elő, amelyek a nyár derekán, vagy később érnek. A hobbikertészek gyakran gombás betegségnek vagy kártevő kártételének vélik a foltokat. Aki viszont alaposan megfigyeli, észreveheti, hogy ezek a pöttyök általában a termés napnak kitett részén jelentkeznek. Tehát a diagnózis: napégés!
A fehéredés mögött két ok állhat: az intenzív napsütés megégeti a málna „bőrét”, vagy a magas hő szó szerint felforralja a nagy víztartalmú gyümölcs húsát, a szövet elhal. A napkárosodás már az éretlen, még zöld málnaszemeken is megtörténhet. Ezt követően barna, gyakran besüllyedt foltok jelennek meg a gyümölcsön.
Alapvetően a növények kifejlesztették a saját védekezőmechanizmusukat, hogy megvédjék magukat a magas hőmérséklettel és az erős UV-sugárzással szemben, például úgy, hogy keményebbé válik a héjuk, külső rétegük, védőanyagokat tárolnak, vagy megváltoztatják a felszíni réteg struktúráját.
Azonban az időjárás szélsőségesen gyors váltakozásával kevés ideje marad a növénynek a felkészülésre, alkalmazkodásra, amikor például egy hideg, csapadékos napot hirtelen forróság követ.
A napégési károk elkerülésének az a legjobb módja, ha ilyenkor napvédelmet biztosítunk a bokornak: dobjunk egy vékony kerti gyapjút, fóliát a növényre úgy, hogy fedje a gyümölcsöket. Emellett adjunk elegendő vizet a málnának és mulcsozással tartsunk egyenletesen nedvesen a földjét.