Ne maradjon túl sokáig a földben.
A fokhagyma esetében szemmel is látható, hogy mikor érett betakarításra a növény: amikor a lombjának felső harmada sárgul, már szüretelhetünk. Általában ez az időpont július közepe és vége között érkezik el.
Szüretnél egyszerűen csak húzzuk ki a növényt a földből a lombjánál megragadva. Amennyiben a talaj túl kötött, lazítsuk meg egy kicsit ásóvillával. Ha tovább marad a fokhagyma a földben, akkor előfordulhat, hogy a külső héja meglazul és a fokhagymafej gerezdekre esik.
Amennyiben beteg gumókat, gerezdeket találunk, távolítsuk el azokat minél előbb, mert a gombás betegségek gyorsan terjedhetnek és az egészséges részeket is megfertőzhetik.
A betakarítás után ajánlatos a hagymát a lombjával együtt egy hétig napos helyen szárítani, utóérlelni – ez elősegíti, hogy még aromásabb legyen. A leveleket csak akkor távolítsuk el, amikor a hagymát felhasználjuk. Amennyiben hosszú ideig tárolnánk a zöldséget, vágjuk vissza a leveleket és a szárat kb. 2 cm hosszúságúra.