Milyen kártétel veszélyezteti a gyümölcsfáinkat? Itt az összefoglaló

Milyen kártétel veszélyezteti a gyümölcsfáinkat? Itt az összefoglaló

A gyümölcsfák károsítói tönkretehetik a termést, így egész éves munkánkat kell megmentenünk tőlük. Hova nézzünk, mit vizsgáljunk? Kártevők és kórokozók listája.

Gyümölcsfák károsítói

Fás növények több évtizedig élnek az adott helyen, a rajtuk megtelepedett kártevők évente megjelennek, védekezés hiányában felszaporodva évről évre súlyosabb kárt okoznak. Károsítók többsége a fán vagy a lehullott fertőzött levelekben, egy részük a fa alatti talajba húzódva telel. A védekezést az áttelelő alakok megsemmisítésére kell alapozni.

Egészséges gyümölcs egész oltványból

Jó minőségű gyümölcsöt oltványok biztosítanak. Oltáskor az alany és a nemes vírusos és baktériumos betegségei az oltványt is megfertőzik. A legjelentősebb betegségekre az ellenőrzött szaporítóanyag előállítási rendszerben több alkalommal ellenőrzik a fákat. A fák növényvédelme az egészséges facsemete vásárlásával kezdődik. Minden gyümölcsfán, arra rögzítve megtalálható a növényútlevél, mely a fa legfontosabb adatait (előállító neve, telephelye, fa alanya, fajta neve, vírusmentessége) tartalmazza. Az egészséges facsemete kérge sima, sebek ne találhatók rajta, erőteljes gyökérzetű, sok vékony hajszálérrel, vesszői legalább 8-10 mm átmérőjűek.

Lombkárt okoznak:

Cserebogár, lombrágó barkó, sodrómoly, aknázómoly, bundásbogár
Levéltetű, pajzstetű
Takácsatka
Amerikai lepkekabóca
Tűzelhalás, gutaütés
Varasodás, csonthéjasok sztigmínás betegsége, blumeriellás betegség
Lisztharmat
Rozsda
Monília

Körterozsda

Terméskárt okoznak:

Gyümölcsmoly
Poloskaszagú szilvadarázs
Cseresznyelégy
Darázs
Szilvahimlő-vírus

Szilva

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR