Mit tehetünk a házfalakat rongáló harkályfélék ellen?

Mit tehetünk a házfalakat rongáló harkályfélék ellen?

Felkelti a madarak figyelmét a vonzó szigetelés. De mi ennek az oka?

Egyre több helyről jelentik, hogy a harkályok épületeket rongálnak meg, elsősorban a szigetelt homlokzatok vonzzák őket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megfigyelései szerint főként a hungarocell szigetelésű házak érdeklik a madarakat.

Normál esetben a harkályok a fákat keresik, ahol odút készíthetnek maguknak vagy lárvák, rovarok után kutathatnak a repedésekben. Mit keresnek akkor a családi házak homlokzatán?

A szigetelt házfalak üreges hangja téveszti meg őket: számukra ez pusztuló, könnyen megbontható anyagnak tűnik. A vékony vakolat a fakéregre, a puha szigetelőanyag a korhadt fatörzsre emlékezteti őket. Rosszul kezelt fából épült házaknál pedig akár rovarok, lárvák is maradhatnak a faanyagban, amelyek táplálékot jelentenek számukra.

hazfalakat rongalo harkalyok 02
Fotó: MME, Orbán Zoltán

Sokszor nem is az élelemkeresés hajtja őket, hanem új területet akarnak elfoglalni. Ezért leginkább ősszel, az első hűvösebb éjszakák után láthatunk fiatal egyedeket alvóüregek készítése közben, vagy tavasszal, amint a költési időszakot megelőzően fészekodú kialakításán munkálkodnak.

A ház szélei, sarkai, az ablakok környéke az, ahol a harkályok sikerrel járnak, néha egész nagy lyukakat és üregeket ütve természetes ösztöneiket követik, a háztulajdonosok nagy bosszúságára.

Különösen az erdőkben gazdag vidéken és a nagy, fás ligetek környékén kopogtatják a harkályok előszeretettel a házak homlokzatát.

hazfalakat rongalo harkalyok 03

Mi segíthet?

Gyors, rövid távon ható intézkedésként:

  • szélcsengőt, szélharangot szerelhetünk fel,
  • fényvisszaverő alumíniumcsíkokat, tükörfóliát vagy CD-t akaszthatunk ki, amik a széllel mozognak, lehetőleg sűrűn és nagy felületet elfoglalva,
  • harkály- és ragadozómadár bábukat helyezhetünk ki (hamar megszokják őket, ezért ezeket sűrűn cserélni vagy mozgatni érdemes).

Megelőző, tartósabb megoldás lehet:

  • nagyjából 2 cm vastag erős, ásványi vakolat vagy nagyon sima, kemény vakolat, amit a madarak kevésbé éreznek kényelmesnek,
  • a házfalak sarkainak megerősítése fémlemezzel,
  • a sarkakat fémvédelemmel ellátni a vakolat alatt,
  • ha meghagyjuk az öreg, korhadó fákat a környéken. Ha muszáj kivágni, mert veszélyt jelentenek, akkor is hagyjunk egy 2-3 méteres csonkot lehetőség szerint.

hazfalakat rongalo harkalyok 04

A lakott harkályodúk és az összes harkályfajunk védelem alatt áll, ne zargassuk a madarakat, ne fedjük be az odvakat. Amennyiben mégis oda fészkelnek, ahova nem szeretnénk (pl. a házfalba), először mindenképp a költési időszakot követően, augusztusban távolítsuk el ezt a fészket, ilyenkor szabad csak a sérült homlokzatot is javítani. Meg kell értenünk, hogy a harkály-probléma hátterében mi magunk állunk azzal, hogy benyomulunk az élőhelyeikre, miközben számukra jól hasznosítható anyagokkal szó szerint magunkhoz is csalogatjuk őket.

hazfalakat rongalo harkalyok 05

A harkályok megjelenése nem ritkán a kivitelezéskor a technológiai utasítások be nem tartásával elkövetett emberi mulasztás következménye. Ennek következtében nem csak percegő rovarok telepedhetnek meg a szigetelés valamelyik rétegében vagy a szigetelés és a fal között, de akár az épületzajok is hallhatóvá válhatnak, és felkelthetik a kíváncsi madarak figyelmét. Hosszú távon harkályálló építési technológiákra, a madarak által meg nem bontható vagy a megkapaszkodásukat lehetetlenné tevő szigetelésfedő-réteg kidolgozására lenne szükség.

Forrás: MME: Házakat bontó harkályok

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR