Mitévők legyünk, ha egy madár nekirepül az ablakunknak?

Mitévők legyünk, ha egy madár nekirepül az ablakunknak?

Szüksége lehet a segítségünkre.

A madarak ablakba csapódása minket is megijesztő hanggal jár: elsősorban az aktív párzási és költési időszakban történnek ilyen jellegű balesetek. Ha a madár nekikoppan az ablaküvegnek, nézzük még alaposabban! Vannak rajta sérülések? Lélegzik, mozog a mellkasa? Ha igen, akkor valószínűleg csak eszméletlen.

Ha olyan helyen találunk rá a madárkára, amely védett macskáktól, nyestektől és más veszélyforrásoktól, akkor hagyjuk ott, amíg magához tér. Ez akár 30-60 percig is eltarthat. Meleg napokon gondoskodjunk árnyékolásról és lehetőleg ne zavarjuk a madarat.

marad nekirepul 03

Ha a baleset egy veszélyes helyen történik, tegyük egy törölköző segítségével a szárnyast egy dobozba, amin szellőző és fényt beengedő lyukak vannak, majd vigyük egy nyugodt, árnyékos helyre, 19-20 °C-ra. A legtöbbször 30-60 perc elég az eszméléshez, de van, hogy 2 órán át is eltart, ezért ellenőrizzük időként a kartont. Ha az állat még mindig kábultnak, de sértetlennek tűnik, nyissuk ki úgy a dobozt és tegyük a szabadba, hogy a madárka el tudjon repülni, ha készen áll.

A traumát szenvedett madár legtöbbször összeszűkült szemekkel, borzasan ül, hasonló ez a baleset az agyrázkódáshoz. Kerüljük az érintést, mert az csak további stresszt jelent a számára. Ne kínáljunk neki eleséget, vizet sem! Túl nagy a veszély ilyenkor, hogy a sérült madár megfullad. A szárnyasnak elsősorban pihenésre van szüksége.

Az üvegablakok, különösen a nagy felületek veszélyt rejtenek a madarak számára. Ha átlátszóak, akkor észrevétlenek maradnak, ha tükröződnek, akkor szintén nem tudják őket akadályként beazonosítani. A madarak térlátása romlik, miközben az oldalt elhelyezkedő szemeikkel minden irányból láthatják a ragadozókat, ráadásul gyorsan is repülnek.

marad nekirepul 02

A legfontosabb óvintézkedés, amit megtehetünk az az, hogy láthatóvá tesszük számukra az ablakokat. Léteznek speciális UV-fény visszaverő fóliák és tejszerű, opálos, félig átlátszó matricacsíkok és pontok is, ezeket kívülről kell felragasztani, hogy a tükröződés megtörjön. A csíkoknak és pöttyöknek legalább 5 mm szélesnek vagy átmérőjűnek kell lenniük.

Jó megoldás az ablakdíszek, képek használata is, lehetőleg narancssárga színben vagy kontrasztos mintákkal. Védelmet biztosítanak az összehúzott függönyök, leengedett redőnyök is. Kevésbé hatékonyak a ragadozómadarak sziluettjét formázó matricák, amiket csak részben ismernek fel és megpróbálnak körberepülni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR