Napvirág és naprózsa: a két sárga törpecserje

Napvirág és naprózsa: a két sárga törpecserje

Közeli rokonok, apró termetűek és sárga virágúak, de azért van különbség közöttük.

A közönséges napvirág (Helianthemum ovatum)  apró örökzöld félcserje. Csak a gyepben nehezen kitapogatható tövénél fásodik egy kissé, leveles szára csak arasznyira emelkedik el a talajtól, és a nap felé forduló élénksárga virágairól vesszük észre a többnyire száraz gyepben.

Hogyan ismerjük fel a napvirágot?

A levelei ovális hosszúkásak, átellenesek, színük fényes zöld, fonákuk változatos szőrösségű. A csészelevelek gyakran vörös csíkosak, a szirmok citromtól aranysárgáig fénylenek, vonzzák a megporzó rovarokat. A tudományos nemzetségnév szó szerint napvirágot jelent, az ovatum a tojásdad levelekre utal. A növénynek számos alfaja van, amelyek főleg a levélfonák szőrözöttségében különböznek, de az újabb genetikai kutatások szerint a termőhelyi és az egyedi változatosság nagyobb a korábban feltételezettnél, így az alfajok jelentősége kérdésessé vált.

napvirag naprozsa 02
Napvirág

napvirag naprozsa 03
Napvirág a mészkősziklán

napvirag naprozsa 04
Napvirág átellenes ovális levelei

napvirag naprozsa 05
Napvirág bordó csíkos csészelevelei

napvirag naprozsa 06
Napvirág levelének szőrös fonáka

A naprózsa az egyik legapróbb cserje

A heverő naprózsa (Fumana procumbens)  még kisebb törpecserje a szomszédos nemzetségből. A fásodó mirigyszőrös szára a talajon fekszik, a leveles és virágos szára többnyire csak félarasznyira emelkedik föl. A növény mégis egészében is jól látható, mert olyan száraz helyeken él, mészköves lejtőkön, meszes futóhomok buckákon, nagyon száraz gyepben, ahol más növény nemigen él meg, így semmi nem takarja. A levelei a szárazságtűréshez alkalmazkodott milliméter keskenyek. A fénylő sárga virágok napkeltére nyílnak, délutánra a szirmok lehullanak. A rengeteg porzó külső köre steril, portok nélküli. A fumana szó füstöt jelentene, de nem sikerült megfejtenem, hogy itt mire utalna, a procumbens szó szerint heverőt, kúszót jelent.

A naprózsa tényleg bírja a napot

Egymás közelében már számos alkalommal találkoztam a két növénnyel: a tűző napnak kitett déli lejtőn a naprózsával, a lejtő alatt, fölött és mellett a napvirággal. A szárazság- és hőtűrésük jól elkülöníti a termőhelyüket. Egyetlen egyszer közvetlenül egymás mellett is megpillantottam őket.

napvirag naprozsa 07
Naprózsa habitusa

napvirag naprozsa 08
Naprózsa hőségtűrő levelei

napvirag naprozsa 09
Naprózsa virága a külső körben steril porzókkal

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR