Ne dobjuk ki a régi virágföldet, bizonyos célra még használhatjuk

Ne dobjuk ki a régi virágföldet, bizonyos célra még használhatjuk

Talajtakarás és javítás.

Elszáradtak a nyári virágok, ott maradtak a földdel teli cserepek: mihez kezdhetünk velük? Dobjuk ki a használt közeget, vagy még újra tudunk ültetni benne?

A virágföld nem pusztán értékes, de nem is túl olcsó. Ezért duplán megéri a tél folyamán szárazon tárolni és a következő tavasszal feldolgozva újrahasználni. Fontos azonban, hogy tavasszal tápanyagokkal gazdagítsuk szerves trágya hozzáadásával, a legjobb, ha 1:1 arányban komposztot keverünk hozzá.

A virágföldet ne használjuk ültetésre egynél több alkalommal, mert a szerkezete már nem stabil és könnyen túlnedvesedik. Ügyeljünk arra is, hogy ugyanolyan zöldségfajokat ne ültessünk ugyanabba a földbe, mivel felhalmozódhatnak a specifikus kártevők és könnyebben előfordulhatnak a hiánybetegségek is. Nem alkalmas újrafelhasználásra a gyökerekkel erősen átszőtt, benőtt közeg sem – ezt a legjobb a komposztra dobni.

A már nyitott, de fel nem használt virágföldet, vagy régi virágföldet a kertben még hasznosíthatjuk, például talajtakaróként, a bokrok, évelők, zöldségek közé szórva, a rózsák töltögetéséhez, vagy talajjavítóként. A speciális közeg a normál kerti talajhoz képest a tárolásban, a víz- és a tápanyagfelszívásban jeleskedik, képes raktározni és szükség esetén felszabadítani a tárolt anyagokat.

Mivel a raktározott virágföld fokozatosan elveszíti ezeket a kedvező tulajdonságokat, ezért az egy szezonnál hosszabb ideig tárolt, fel nem használt földet mindig legalább felesben friss földdel kell keverni, ha ültetésre szeretnénk felhasználni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?