Négy, konténerben is könnyen termeszthető zöldségféle – próbáld ki!

Négy, konténerben is könnyen termeszthető zöldségféle – próbáld ki!

Ne mondjunk le olyan könnyen a saját termesztésű zöldségfélékről!

Silány a kertünk talaja? Nem éri napfény? Egyáltalán nincs is kertünk? Nem probléma, ettől még nyugodtan termeszthetünk zöldségféléket! A legtöbb fajta ugyanis cserépben, ültetőedényben is termeszthető.

Érdemes tudnunk azonban, hogy konténeres növénynek leginkább a kis vagy törpe ("kompakt"), illetve a bokros növekedésű változatok a legalkalmasabbak. Az alábbiakban ezek közül mutatunk be négy népszerű zöldségfélét, amelyek konténerben is minden további nélkül termeszthetők.

Mindenekelőtt néhány általános tipp: ha az ültetőedény beültetve már túl nehéz lenne ahhoz, hogy könnyedén ide-oda tudjuk mozgatni, érdemes már a termesztés megkezdésekor görgős alátétre helyeznünk, hogy szükség esetén gond nélkül át tudjuk költöztetni egy másik helyre. Ne kerti talajt, hanem a célnak megfelelő, jó minőségű ültetőkeveréket használjunk. Végezetül, a forró nyári időszakban előreláthatóan minden nap meg kell öntöznünk a konténeres zöldségünket, esetenként naponta kétszer is. Segít hosszabban megtartani a nedvességet, ha az ültetőkeverék tetejére pár cm vastag mulcsréteget terítünk szét.

Paradicsom

Az, hogy mekkora ültetőedényre lesz szükségünk, függ a paradicsom fajtájától. A hagyományos paradicsomfajták esetén 60 cm, míg törpe növekedésű fajták esetén 30 cm mély edény ajánlott. A 60 cm mély edényt kb. 26 liter ültetőkeverékkel töltsük meg, a 30 cm mély edényt ennek a felével. Függetlenül attól, hogy palántát vásárolunk vagy magról nevelünk paradicsomot, körülbelül 40%-kal mélyebbre ültessük, mint ahogy azt a kertben tennénk, hogy a növény szára minél nagyobb részben a talaj szintje alatt legyen. Állítsunk továbbá a növény mellé paradicsomfuttató rácsot.

A paradicsom nevelése során elengedhetetlen annak tápanyagokkal való ellátása. Lassú felszívódású, illetve vízben oldódó műtrágyát egyaránt célszerű alkalmaznunk. Rögtön ültetéskor keverjünk az ültetőkeverékhez lassan lebomló műtrágyát a szer csomagolásán feltüntetett útmutató szerinti mennyiségben. Miután a paradicsom elkezd teremni, az öntözővízzel együtt juttassunk ki vízben oldódó műtrágyát. Ez esetben is kövessük a felhasználási útmutatót.

konterenes zoldsegek 01

Paprika

Bármelyik paprikafajta sikeresen termeszthető egy kb. 40 cm mély konténerben. Az edényt töltsük meg kb. 20 liter ültetőkeverékkel, majd keverjünk hozzá 2-3 evőkanál lassú felszívódású műtrágyát. A paprikát olyan mélyen ültessük el, amilyen mélyre a kertben is ültetnénk. A magasabbra növő fajták mellé szúrjunk le növénytámaszt.

A paprikát szintén célszerű rendszeresen trágyáznunk, amikor termőre fordul. Hetente, kéthetente egy alkalommal keverjünk az öntözővízhez vízben oldódó (15-30-15 N-P-K arányú) műtrágyát. Ha bőséges termésre vágyunk, próbát tehetünk valamilyen nagy foszfortartalmú (15-50-15 összetételű) műtrágyával is. Ügyeljünk arra, hogy öntözéskor a növény árnyékban legyen, hogy a talaja pár órán keresztül meg tudja tartani a nedvességet.

konterenes zoldsegek 02

Holdbab vagy limabab

A nálunk még kevéssé elterjedt, de pl. az USA-ban igen népszerű holdbab szépen fejlődik egy kb. 30 cm széles és 20-25 cm mély edényben. Töltsük meg kb. 10 liter ültetőkeverékkel, amelybe 2 evőkanál lassan oldódó, komplex műtrágyát kevertünk. A termések megjelenésekor vízben oldódó (20-20-20 arányú) műtrágyát is juttassunk ki. Hosszú, vékony karókból, például bambuszból készítsünk babasátrat, amelyre a növény felfuthat.

A többi konténeres növényhez hasonlóan a holdbab esetén is különös figyelmet kell fordítanunk az öntözésre, tekintettel arra, hogy az ültetőkeverék nem tartja meg olyan jól a vizet, mint a kerti talaj. Ezért ajánlott naponta öntöznünk a holdbabot, különösen akkor, ha légáteresztő agyagcserépbe ültettük. A csepegtető öntözés szintén jól alkalmazható módszer. A holdbabot célszerű gyakran megvizsgálnunk, hogy nem látjuk-e rajta valamilyen betegség vagy kártevő jeleit. Magot itt vagy itt, vagy itt lehet vásárolni.

konterenes zoldsegek 03
Ton Rulkens; Forest and Kim Starr

Spenót

A spenót mindegyik fajtája kompakt növekedésű, ezért nyugodtan válasszuk ki a kedvenc fajtánkat, nem fog az égig nőni. A spenót termesztéséhez ideális edény mélysége 10-15 cm. Töltsük meg kb. 1 liter ültetőkeverékkel, amelyet negyed evőkanál komplex műtrágyával javítottunk fel. Öntözzük naponta, és ne feledjük az edényt pár órára árnyékos helyre állítani, hogy a talaj lassan szívja fel a nedvességet.

Amikor a levelek kezdenek kifejlődni, 1-2 hetente keverjünk az öntözővízhez folyékony tápoldatot. Amint látható, a konténeres növények valamivel több gondozást igényelnek szabadföldi társaiknál, de ne hagyjuk, hogy ez elriasszon bennünket. Egyszerűen figyeljünk oda, hogy az edényes növénynek ne száradjon ki a talaja, szükség szerint gondoskodjunk a megfelelő növénytámaszról, igyekezzünk megelőzni, hogy bármiféle stresszhatás érje a növényt, a vegetációs időszakban pedig szorgalmasan pótoljuk a felhasznált tápanyagokat.

konterenes zoldsegek 04

A termés betakarítása után a felhasznált ültetőkeverékbe újabb növényt már ne ültessünk. A hasznos tápanyagok ugyanis már kimerültek belőle, illetve az sem szerencsés, ha a régi ültetőkeverék újrafelhasználásával megkockáztatjuk az esetleges betegségek továbbterjedését.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR