Osztottlevelű őzsaláta: egy szinte elfeledett haszonnövény

Osztottlevelű őzsaláta: egy szinte elfeledett haszonnövény

Középkori zöldség.

Már a középkortól ismert volt zöldségként, később azonban kiszorult a kertekből az őzsaláta. Pedig ez a ma már ritkaságnak számító növény nem csak dekoratív, de sokoldalúan fel is használható a konyhában.

Az osztottlevelű őzsaláta (Smyrnium olusatrum) Európa Atlanti-partvidékein, tengerpartok közelében lévő parlagokon, cserjésekben gyakran előforduló zöldség- és fűszernövény. Hazánkban nem őshonos. Könnyen nevelhető, robusztus, télálló, érdemes hát újra felfedezni ezt a haszonnövényt!

osztottlevelu ozsalata 02
Amanda Slater

Akár 2 méter magasra is megnövő, kétéves növény. Mutatós, ezért nem csak a veteményesben, de a dísznövények között is megállja a helyét. Ideális közege a friss, humuszban gazdag, mély talaj, ahol magától is terjed. Mészben szegény talajt igényel, napos-félárnyékos helyen fejlődik a legjobban.

Februártól vethetjük palántanevelő tálcába, vagy áprilistól közvetlenül a szabadföldbe. Ehhez a magokat 15 cm tőtávra vessük 5 cm mély barázdába, amit lazán fedjünk be földdel. Takarás nélkül is télálló és kevés törődéssel is beéri, mindössze rendszeres locsolásra és gazolásra van szüksége.

osztottlevelu ozsalata 03
Michael Wunderli

A növény minden része ehető, gazdag vitaminban és ásványi anyagokban: a levelek, a virág, a szár, a rügyek, a gyökér és a fekete, aromás termés is. Az illata némileg a zellerére és a lestyánéra emlékeztet.

Tavasszal szedhetjük a zsenge leveleket, rügyeket és szárat, ősszel a gyökeret és magokat. Néhány növényt hagyjunk felmagzani a következő évre.

A finom leveleket és az ernyős virágzatokat salátába tehetjük. A rügyeket a kapribogyóhoz hasonlóan rakhatjuk el savanyúként. A gyökereknek fekete a héjuk, a répához hasonlóan nyersen vagy főzve fogyaszthatók. A fiatal üreges szárak nyersen vagy spárgaként készíthetők el. A borsos ízű magok levesfűszerként egyben vagy őrölve használhatók.

Bevezető kép: Amanda Slater

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?