Februárban már ültethetjük a fokhagymát

Februárban már ültethetjük a fokhagymát

Saját termés, intenzív íz.

Neveljük magunk fokhagymát, akár már egy cserépben is elkezdhetjük! A fokhagyma ültetésére legideálisabb időpont a tavasz és az ősz. A téli fokhagymanevelés kockázatosabb a kártevők miatt, ajánlatosabb tavasszal földbe tenni a gerezdeket. Február közepe és április közepe között a legjobb őket ültetni. Akár a boltban kapható fokhagymából is új növényt nevelhetünk!

fokhagymat februarban mar 02

Szedjünk szét gerezdjeire egy nagy fej fokhagymát, majd a hegyes végükkel felfelé duggassuk őket a földbe. A talaj legyen laza és komposzttal dúsított (kb. 2 liter komposzt/m2). A gerezdek egymástól kb. 10 cm-re kerüljenek és alaposan öntözzük be őket. Szúrjuk a gerezdeket enyhén ferdén, hogy a gyökérrothadást elkerüljük.

A fokhagyma legjobban egy napsütötte ágyásban érzi magát, humuszban gazdag, jó vízelvezető képességű talajban. A szélnek kitett hely megakadályozza a fokhagymalégy fertőzését.

fokhagymat februarban mar 03

Az új fokhagymák késő nyáron már szüretelhetők. Onnan ismerjük fel, hogy eljött a betakarítás ideje, hogy a növény kétharmada elsárgul. Ne várjunk túl sokáig a felszedéssel, mert a gumók hajlamosak szétesni.

Kerüljük azt, hogy hagymafélék, póré után termesztünk fokhagymát, mert felszaporodhatnak a kártevők, például a póréhagymafej-aknázólégy. A rokon zöldségeket lehetőleg minél messzebb termesszük egymástól.

A fokhagyma termesztésére megfelel például egy olyan ágyás, ahol korábban krumpli vagy bab termett. Jó társnövénye a szamóca, a paradicsom, az uborka és a krumpli. Ők is jól járnak a fokhagymával, amely a kártevőket, kórokozókat, így például a szürkepenészt távol tartja. A kezdeti komposztadag után májusban elegendő tápoldatozni hígított csalánlével. Egy szalma mulcsréteg egyenletesen nedvesen tartja a talajt és elnyomja a nem kívánatos gyomokat is.

A felszedett fokhagymát tegyük néhány napra árnyékos, száraz helyre, hogy megszáradjon. Így válnak a fejek hosszabban tárolhatóvá. Ha a szürettel és az ízzel elégedettek vagyunk, a következő évi ültetéshez is átmenthetünk belőlük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?