Rózsameténg: a trópusi hangulatú virág ügyes gondozása és szaporítása

Rózsameténg: a trópusi hangulatú virág ügyes gondozása és szaporítása

A rózsameténg (Catharanthus roseus) Madagaszkárról származó, nálunk általában egynyáriként nevelt fagyérzékeny félcserje, melyet ötszirmú, csillag alakú virágok ékesítenek. Mivel igen jól tűri a szárazságot, időnként a sivatagi rózsa névvel is illetik, jólehet ezt az elnevezést többnyire az Adenium nemzetségbe tartozó fajokkal társítjuk. Sötétzöld fényes levelei jól kiemelik virágainak élénk tiszta színeit. Nagyon mutatós ablakládákban, de virágágyak szegélyeként is, és virágai vonzzák a méheket és pillangókat. Virágzásuk a tavasz végétől akár az októberi fagyokig is eltarthat. Hazánkban magassága kb. 20-30 cm-t ér el. A növény egyes részei mérgezőek!

A rózsameténg gondozása

A rózsameténg jó vízelvezetésű, laza talajt igényel és szereti a védett, meleg helyeket. Viszonylag szárazságtűrő növény, azonban rendszeres öntözést igényel. Legszebben akkor fejlődik, ha földjét folyamatosan kissé nyirkosan tartjuk. Fagyérzékeny növény, de hűvös, világos helyen átteleltethető. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.

Magyarországon a rózsameténget általában egynyári növényként kezelik, mivel nem tűri a fagyot. Ez azt jelenti, hogy a növény általában egy növekedési szezont él meg, amely tavasztól az őszig tart, majd a téli fagyok beköszöntével elpusztul.

Azonban, ha a növényt belső térben, például üvegházban vagy otthon egy ablakpárkányon tartják, ahol védve van a hideg hőmérsékletektől, akkor a rózsameténg több éven át is képes életben maradni és virágokat hozni.

Ezért, bár a rózsameténg természetes körülmények között egynyári növény Magyarországon, megfelelő gondozással és környezettel hosszabb élettartamot is elérhet.

rozsameteng tropusi hangulatu 05

A rózsameténg teleltetése

A rózsameténg trópusi növény, amely nem tűri a fagyot, ezért Magyarországon a téli hónapokban belső térben kell tartani. Íme néhány tipp a rózsameténg teleltetéséhez:

1. Átültetés: Ha a rózsameténg a kertben nő, akkor az őszi hónapokban át kell ültetni egy cserépbe, amit aztán belső térbe lehet vinni.

2. Helyválasztás: A rózsameténg szereti a világos helyeket, ezért olyan helyen kell tartani, ahol sok napfény éri. Egy déli ablakpárkány ideális lehet.

3. Öntözés: A téli hónapokban a rózsameténg kevesebb vizet igényel, mint a növekedési időszakban. Fontos, hogy a talajt ne tartsuk túl nedvesen, mert ez gyökérrothadást okozhat.

4. Hőmérséklet: A rózsameténgnek meleg környezetre van szüksége, ezért a szobahőmérsékletnek legalább 15-18 Celsius-foknak kell lennie.

5. Metszés: A teleltetés előtt érdemes visszametszeni a növényt, hogy energiát takarítson meg a téli hónapokban.

6. Tápanyag: A növénynek kevesebb tápanyagra van szüksége a téli hónapokban, ezért ebben az időszakban ritkábban kell trágyázni.

Ha ezeket a lépéseket követi, a rózsameténgnek jó esélye van átvészelni a téli hónapokat, és a következő tavasszal újra virágba borulni.

rozsameteng tropusi hangulatu 02

A rózsameténg szaporítása

Házikertben a rózsameténg szaporítása magvetéssel történik. A magok összegyűjtéséhez várjuk meg, míg a növény teljesen elszárad, majd vessük el a magokat február vége felé.

A dísznövénytermesztők általában két módszert alkalmaznak a rózsameténg szaporítására: magvetést és dugványozást.

1. Magvetés: A rózsameténg magokat termel, amelyeket a termesztők összegyűjthetnek és újra elvethetnek. A magokat általában tavasszal vetik el, amikor a hőmérséklet megfelelő a csírázáshoz. A magokat nedves talajba vetik, és melegen, világos helyen tartják, amíg ki nem csíráznak.

2. Dugványozás: A dugványozás egy másik gyakori módszer a rózsameténg szaporítására. Ebben az eljárásban a termesztők levágják a növény egy részét, általában egy hajtást vagy ágat, és azt újraültetik. A dugvány gyökereket növeszt, és új növénnyé fejlődik. A dugványozás általában a növény aktív növekedési időszakában, tavasszal vagy nyáron történik.

Mindkét módszer előnyös lehet a termesztők számára. A magvetés általában egyszerűbb és olcsóbb, de hosszabb időt vehet igénybe. A dugványozás gyorsabb lehet, és nagyobb eséllyel eredményezhet olyan növényt, amely pontosan megegyezik az anyanövénnyel, de több gondozást és szakértelmet igényelhet.

rozsameteng tropusi hangulatu 03

A rózsameténg színváltozatai

A rózsameténg virágai több színben is előfordulhatnak, beleértve a fehér, piros, rózsaszín és lila árnyalatokat.

rozsameteng tropusi hangulatu 04

A rózsameténg fajtái

A rózsameténg (Catharanthus roseus) számos fajtával rendelkezik, amelyek különböző színű és formájú virágokat hoznak létre. Íme néhány fajta:

 1. 'Apricot Cooler Improved'
 2. 'Aztec Pink Magic'
 3. 'Blue Pearl'
 4. 'Cascade Beauty White'
 5. 'Cooler Icy Pink'
 6. 'Cooler Orchid'
 7. 'Cooler Peppermint'
 8. 'Cora Burgundy'
 9. 'Cora Cascade Cherry'
 10. 'Cora Cascade Strawberry'
 11. 'Cora Red'
 12. 'Experimental Dee'
 13. 'Jams and Jellies'
 14. 'Mediterranean Lilac'
 15. 'Mediterranean XP Cherry Halo'
 16. 'Mediterranean XP Rose Halo'
 17. 'Nirvana Pink Blush'
 18. 'Nirvana Red'
 19. 'Nirvana Sky Blue'
 20. 'Nirvana Violet'
 21. 'Pacifica White'
 22. 'Sunshower Lilac'
 23. 'Titian Icy Pink'

Ezek a fajták különböző színeket és formákat kínálnak, így a kertészek széles választékot találhatnak a kertjük számára.

rozsameteng tropusi hangulatu 06

A rózsameténg növénytani besorolása

A rózsameténg (Catharanthus roseus) növénytani rendszerezése a következő:

 • Birodalom: Plantae – Növények
 • Törzs: Tracheophyta – Szálas növények
 • Osztály: Magnoliopsida – Dikotiledonok, kétszikűek
 • Rend: Gentianales – Tárnicsvirágúak
 • Család: Apocynaceae – Meténgfélék
 • Nemzetség: Catharanthus
 • Faj: Catharanthus roseus – Rózsameténg

Ez a rendszerezés a növények tudományos osztályozásának hagyományos hierarchiáját követi, amely a legáltalánosabb csoportoktól (birodalom) a legspecifikusabb csoportokig (faj) halad.

rozsameteng tropusi hangulatu 07

A Catharanthus nemzetségbe a következő fajok tartoznak

 1. Catharanthus coriaceus – Madagaszkár
 2. Catharanthus lanceus – Madagaszkár
 3. Catharanthus longifolius – Madagaszkár
 4. Catharanthus ovalis – Madagaszkár
 5. Catharanthus pusillus – India, Srí Lanka, Nyugati Himalája
 6. Catharanthus roseus (Madagaszkári periwinkle, old-maid, rosy periwinkle, pink periwinkle) – Madagaszkár; természetes előfordulás Olaszországban, Dél-Ázsiában, Ausztráliában, Dél-Amerikában, Közép-Amerikában, Indiában és különböző óceáni szigeteken
 7. Catharanthus scitulus – Madagaszkár
 8. Catharanthus trichophyllus – Madagaszkár. Indiában is ismert, mint Sadabahar vagy Baramasi.

Ezek a fajok elsősorban Madagaszkáron és Indiában fordulnak elő, de néhányuk, mint például a Catharanthus roseus, széles körben elterjedt más területeken is.

rozsameteng tropusi hangulatu 09

Érdekes növények a meténgfélék családjából

Az Apocynaceae családba számos érdekes és széles körben elterjedt növény tartozik. Íme néhány példa:

1. Leander (Nerium oleander): Ez a növény széles körben elterjedt a világ melegebb éghajlatú területein, és szép, színes virágai miatt gyakran használják dísznövényként. Azonban minden része mérgező, ezért óvatosan kell kezelni.

2. Kis télizöld (Vinca minor): Ez a növény Európában őshonos, és gyakran használják talajtakaróként a kertekben. Kék virágai tavasszal nyílnak.

3. Frangipáni (Plumeria): Ez a trópusi növény széles körben elterjedt a világ trópusi és szubtrópusi területein. Virágait gyakran használják leiként (nyakba akasztott virágfüzérként, amelyet érkezéskor vagy búcsúzáskor adnak ajándékba a vendégnek) Hawaii-on.

4. Mandevilla (Mandevilla): Ez a növény Dél-Amerikában őshonos, és gyönyörű, trombita alakú virágai miatt gyakran használják dísznövényként.

5. Sivatagi rózsa (Adenium obesum): Ez a növény Afrikában és az Arab-félszigeten őshonos, és szokatlan, húsos törzse miatt ismert. Virágai rózsaszerűek, és számos színben előfordulnak.

6. Aranytrombita (Allamanda cathartica): Ez a növény Dél-Amerikában őshonos, és nagy, sárga, trombita alakú virágai miatt ismert.

7. Iboga (Tabernanthe iboga): Ez a növény Közép-Afrikában őshonos, és az iboga alkaloidot tartalmazza, amelyet a hagyományos gyógyászatban és vallási szertartásokban használnak.

Ezek a növények számos különböző felhasználási területtel rendelkeznek, beleértve a dísznövényként való termesztést, gyógyszerként való használatot, és különböző hagyományos rítusokban való felhasználást.

rozsameteng tropusi hangulatu 08

Figyelem: a rózsameténg mérgező növény

Fontos megjegyezni, hogy a rózsameténg növény egyes részei mérgezőek, ezért gondoskodjunk arról, hogy a gyermekek és háziállatok ne érjenek hozzá.

A rózsameténg mérgező volta abból adódik, hogy alkaloidokat tartalmaz, beleértve a vinblastint és a vincristint, amelyeket rákellenes gyógyszerekben is használnak. A növény minden része, beleértve a leveleit, szárait és virágait, mérgező lehet emberek és állatok számára, ha lenyelik.

A mérgezés tünetei közé tartozhatnak a hányás, hasmenés, nyálzás, izgatottság, görcsök és esetleg a kóma. Ha gyanítja, hogy valaki vagy valami lenyelt rózsameténg részeket, azonnal forduljon orvoshoz vagy állatorvoshoz.

Bár a rózsameténg mérgező, a növény általában nem jelent veszélyt, ha megfelelően kezelik. Kerülje a növény lenyelését, és tartsa távol a gyermekektől és háziállatoktól. Ha a növényt gondozza, ajánlott kesztyűt viselni, hogy elkerülje a bőrrel való érintkezést.

rozsameteng tropusi hangulatu 10

A rózsameténg neve

A rózsameténg neve a növény jellegzetes tulajdonságaira utal. A "rózsa" rész a virágok szépségére és formájára utal, míg a "meténg" a növény családjára, a meténgfélékre (Apocynaceae) utal.

A világ más nyelvein a rózsameténgnek számos neve van, amelyek gyakran a növény megjelenésére, eredetére vagy gyógyászati használatára utalnak.

 • Angolul: Madagascar Periwinkle, Rose Periwinkle vagy Old-maid
 • Franciául: Pervenche de Madagascar
 • Németül: Madagaskar-Immergrün
 • Spanyolul: Vinca de Madagascar
 • Olaszul: Vinca del Madagascar

Ezek a nevek gyakran utalnak a növény eredeti élőhelyére, Madagaszkárra, valamint a növény jellegzetes virágaira és örökzöld jellegére.

Milyen növényekkel vegyítve mutat jól a kertben?

A rózsameténg nagyon jól mutat más, színes virágokkal vegyítve, mivel élénk színei kiemelkednek a zöld levelek közül. Itt van néhány növény, amelyek jól mutatnak a rózsameténggel együtt:

 1. Petúnia: A petúniák széles színskálája jól kiegészíti a rózsameténg élénk színeit.
 2. Begónia: A begóniák szintén széles színskálával rendelkeznek, és jól mutatnak a rózsameténggel együtt.
 3. Geránium: A gerániumok színei és formái jól kiegészítik a rózsameténg virágait.
 4. Levendula: A levendula lila virágai és szürkés-zöld levelei szép kontrasztot képeznek a rózsameténg élénk színeivel.
 5. Rózsa: A rózsák klasszikus szépsége jól kiegészíti a rózsameténg egyszerűbb formáját.
 6. Kövirózsa: A kövirózsák széles színskálája és érdekes textúrái jól kiegészítik a rózsameténg sima leveleit és élénk virágait.

Ezek a növények mind jól mutatnak a rózsameténggel, de a legfontosabb, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek hasonló gondozási igényekkel rendelkeznek, mint a rózsameténg, például a hasonló víz- és napfényigény.

Összefoglalva, a rózsameténg egy szépséges, szárazságtűrő növény, amely élénk színeivel és csillag alakú virágaival igazi dísze lehet kertünknek. Gondozása egyszerű, és virágai hosszú ideig, akár az októberi fagyokig is díszíthetik kertünket. Ha szeretnénk egy kis trópusi hangulatot varázsolni kertünkbe, a rózsameténg tökéletes választás lehet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR