Saját kezűleg készített fagymentesítő az üvegházba

Saját kezűleg készített fagymentesítő az üvegházba

Gyertyák és cserepek.

Egy máz- és festékmentes agyag- vagy terrakottacserép és néhány gyertya segítségével hamar "hősugárzót" készíthetünk az üvegházba vagy a terasz egy védett helyére, hogy ily módon a cserepes, dézsás növényeket megvédjük a téli fagyoktól.

fagymentesito uveghazba 06

Ez a "rendszer" természetesen nem működik automatikusan: amennyiben fagyos éjszaka várható, a gyertyákat kézzel kell meggyújtani. Azonban rendkívül olcsó, szinte fillérekből kihozható, és nem fogyaszt áramot, gázt sem. A sima (pl. adventi koszorúra rakott) vastag gyertyák viszonylag olcsók és gyakran akár napokon át égnek. A teamécsesek túl gyorsan leégnek, muszáj mindig cserélni őket. A 40 cm-nél nagyobb átmérőjű cserepek esetében 2 gyertyát is használhatunk a hőtermeléshez.

fagymentesito uveghazba 02

Figyelem: amennyiben a cserép túl kicsi, a gyertya a hő miatt meglágyulhat és így rövidebb égési idővel rendelkezhet. A maradvány gyertyákat is megolvaszthatjuk és készíthetünk belőlük újat, hogy ne vesszenek kárba. Eben az esetben a lágy viasszal öntsünk ki egy kis konzervdobozt, vagy agyagedényt és tegyük a közepére a vastag kanócot. Minél vastagabb a kanóc, annál nagyobb a láng és annál több hőenergia szabadul fel az égés során.

fagymentesito uveghazba 03
Thomas Heß

Egy kicsit kísérleteznünk kell annak érdekében, hogy a szükséges számú cserepet és gyertyát hozzáigazítsuk az üvegházunk méretéhez. Figyelembe kell vennünk a nagyság mellett az üvegház esetleges szigetelését is. Ha az ablakoknál nagy a rés és ömlik be a hideg, nem lesz hatása a gyertyáknak, és akkor is hiába munkálkodunk, ha olyan nagy az üvegház, hogy nem tudjuk bemelegíteni.

fagymentesito uveghazba 04
Thomas Heß

Amennyiben lehet, helyezzük el a gyertyát oly módon, hogy ne közvetlenül a vízelvezető nyílás alatt álljon, de melegítse az edény falát, különben a keletkező hő nagy része kijön a környező légtérbe. A mi célunk azonban az, hogy az égetett agyagot melegítsük, amennyire csak lehet, mert akkor keletkezik különösen hatékony, ún. sugárzó hő. Érdemes a nyílást egy agyagcserépdarabkával lefedni, hogy az energia ne távozzon rajta keresztül. Így a meleget az edényben tartjuk. A szükséges levegőellátást biztosíthatjuk úgy, hogy egy kavicsot teszünk a cserép alá. Ha az égő gyertyák túl kevés oxigént kapnak, akkor csak pislákolnak, kormoznak. A túlságosan magas gyertyák csak a cserép alját melegítik fel.

Noha az agyagcserepek csak nagyon melegek és nem forróak lesznek, óvintézkedésként nem szabad tűzbe tenni őket – az üvegháznak csak melegnek kell lennie, nem forrónak! Ügyeljünk arra, hogy a cserép belseje teljesen tiszta legyen! A növényi vagy akár közegmaradványok meggyulladhatnak és nagy lángokat eredményezhetnek. A gyertyákat tűzálló felületre, például a csupasz talajra vagy kőlapra kell helyezni, rendkívül körültekintően! Annak érdekében, hogy az üvegházban telelő cserepes, dézsás növények a sugárzó hőből részesüljenek, azokat a fagymentesítőtől biztonságos távolságba kell állítanunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR