Salamonpecsét: gyógyít, mérgez és elkápráztat

Salamonpecsét: gyógyít, mérgez és elkápráztat

A sebkezelésre használható, gyönyörű erdei növény dísze a sötétzöld levele, zöldesfehér virága és hamvas bogyói.

A magyar erdők egyik legszebb aljnövénye, nagy, sötétzöld, fényes leveleinek tavaszi látványa megragadja az erdőjárók tekintetét.

A széleslevelű salamonpecsét (Polygonatum latifolium) a spárgafélék családjába tartozó, lágyszárú, évelő növény. A nemzetség a nevét a talajban vízszintesen kúszó gyöktörzséről kapta; az évente elpusztuló föld fölötti hajtás helyén a közben tovább növekvő rizómán egy viaszpecsétre hasonlító csomó marad. A “Polygonatum” szó sokcsomósat, soktérdűt jelent. A növény gyógyhatását állítólag a bibliai Salamon király fedezte föl, bár erről nincs említés a Bibliában, szemben a bölcsességéről, a híres döntéséről, a templomáról és számos asszonyáról, ami a névrokon iszlám Szulejmánoknál ma is követendő példa. A “latifolium” fajnév szó szerint széleslevelűt jelent.

Kék, hamvas bogyók

A széleslevelű salamonpecsét a hazai gyertyános-tölgyesek, ligeterdők jellemző tavaszi növénye. Az erdei fák lombfakadását megelőzve bújik ki a földből, de dús lombjával a későbbi árnyékban is érvényesül. A széles-lándzsás, elliptikus vagy tojásdad levelei a szár két oldalán, rövid nyelekkel, a sorban felváltva állnak. A viszonylag vékony szár a levelek súlya alatt ívesen meghajlik. Áprilisban a levelek alatt, védett helyen nyílnak a sorban, többnyire párosával csüngő virágok. Előfordulnak magányosan és akár ötös csoportokban is. A zöld szegélyű fehér lepelcső kissé hasas, a porzók és a bibe nem nyúlnak ki belőle. Határozói bélyeg a bordás és pelyhes szár, a levélfonák és a virágkocsányok pelyhessége. A levelek színe fényes sötétzöld. A borsónyi bogyó-termések hamvasan sötétkékek, majdnem feketék. Hazánkban még három salamonpecsét faj honos, a kertekben további fajok és hibridek is élnek, nekem nem könnyű feladat a beazonosításuk.

Minden része mérgező

A salamonpecsét növény minden része mérgező, a bogyók különösen. Viszont ez csak az emberre és a legelő állatokra igaz, számos rovar táplálkozik a leveleken, és madarak terjesztik a magvakat. Régen szemölcsirtásra és sebkezelésre használták a növény nedveit, az antibakteriális hatás bizonyított.

szeleslevelu salamonpecset 02
Széleslevelű salamonpecsét tavaszi levéltömege

szeleslevelu salamonpecset 03
Széleslevelű salamonpecsét bordás és pelyhes szára

szeleslevelu salamonpecset 04
Széleslevelű salamonpecsét pelyhes levélfonáka

szeleslevelu salamonpecset 05
Széleslevelű salamonpecsét virágzó habitusa

szeleslevelu salamonpecset 06
Széleslevelű salamonpecsét virágzatai

szeleslevelu salamonpecset 07
Széleslevelű salamonpecsét virágai

szeleslevelu salamonpecset 08
Széleslevelű salamonpecsét ötös virágzata

szeleslevelu salamonpecset 09
Széleslevelű salamonpecsét virágbelseje

szeleslevelu salamonpecset 10
Széleslevelű salamonpecsét hamvaskék bogyói

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR