Sok erdőben terem a gyógyító hatású gyömbérgyökér

Sok erdőben terem a gyógyító hatású gyömbérgyökér

Valódi gyömbér-pótló növény, amely salátákba és italok ízesítésére is kiváltja a drága rokonát. Apró aranysárga virágairól ismerjük fel a fűszeres illatú gyökerek forrását.

Az erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum) a rózsafélék családjába tartozó lágyszárú, évelő növény. A “Geum” nemzetségnév ógörögül ízeset jelent, állítólag rágcsálták is a kellemesen csípős és aromás gyökerét. A magyar név is ezen alapul, a valódi gyömbér, a nem rokon fűszernövény gyöktörzsének ízéhez és illatához való hasonlóságon. Más magyar népi változatokban és a szomszédos népek nyelveiben viszont inkább szegfűhöz vagy szegfűszeghez hasonlítják a gyökerek illatát. Az “urbanum” fajnév városit jelent, és igaz, hogy a lakott környezetben, utak mentén, kertekben, parkokban gyakori az erdei gyömbérgyökér, de a magyar erdőkben, cserjésekben is jól érzi magát.

Tömegének nagy része a gyöktörzsben van

A szárazabb helyeken térdig, a nedvesebbeken derékig érő növény tömegének nagy része a talajfelszín közeli gyöktörzsekben és a gyökerekben van. Eurázsia mérsékelt égövi részeiben ez elég a biztonságos átteleléshez. A tőlevelek hosszúak, nyelesek, 5-9 levélkével páratlanul szárnyaltak, a végálló levélke sokkal nagyobb a többinél, és általában háromkaréjú. A szárlevelek fölfelé egyre rövidebbek, inkább csak hármasak, fejlett pálhalevelek takarják a levélalapokat. Az erdei gyömbérgyökér aranysárga virágai hosszú kocsányokon, magányosan nyílnak. A csésze kétkörös, az öt belső csészelevélen kívül még öt keskeny külső csészelevél is van. A virágok általában kétivarúak, de előfordulnak csak porzós és csak termős példányok is. A bibék sziromhullás után megnyúlnak, egy ponton kemény kampóvá görbülnek, később ezek kapaszkodnak horgonyként az állatok szőrébe, az emberek ruhájába, és így terjesztik az aszmag terméseket. A növény vegetatív módon, a gyöktörzsével is terjeszkedik, ahol kedvező a helyszín, nagyobb foltokban borít.

Emésztés javítása, sebek gyógyítása, saláták ízesítése

Az erdei gyömbérgyökér nagy hagyományú gyógynövény, főleg emésztési zavarokra, sebek összehúzására és vérzéscsillapítására ajánlották. A néphit szerint a gyökér illata az ördögöket és boszorkányokat távol tartotta. Régebben sört és bort is ízesítettek vele, likőrökben, szájvizekben és fogkrémekben máig használják. A fiatal levelek jól illenek a vegyes salátakeverékekbe.

gyogyito gyombergyoker 02
Erdei gyömbérgyökér táplálkozó vendégeivel

gyogyito gyombergyoker 03
Erdei gyömbérgyökér talajtakaró foltja

gyogyito gyombergyoker 04
Erdei gyömbérgyökér tőlevele

gyogyito gyombergyoker 05
Erdei gyömbérgyökér szárlevele a pálhákkal

gyogyito gyombergyoker 06
Erdei gyömbérgyökér szőrös felszínű levélkéje

gyogyito gyombergyoker 07
Erdei gyömbérgyökér levélfonáka csak az ereken szőrös

gyogyito gyombergyoker 08
Erdei gyömbérgyökér virága

gyogyito gyombergyoker 09
Erdei gyömbérgyökér kettős csészéje

gyogyito gyombergyoker 10
Erdei gyömbérgyökér sziromhullás után

gyogyito gyombergyoker 11
Erdei gyömbérgyökér termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR