Ternye, az egyetlen sárga folt a szárazságban

Ternye, az egyetlen sárga folt a szárazságban


Sziklagyepek és homokpuszták kora tavaszi aranysárga foltja, jellegzetes becőkével.

A hegyi ternye (Alyssum montanum) keresztesvirágú, a káposztafélék családjába tartozó, lágyszárú, de a tövénél kissé fásodó, évelő növény. A ternye szó valószínűleg szláv eredetű, tüskéset, töviseset jelent, és a növénynemzetségnek valóban van egy szúrós mediterrán faja, amely feltehetőleg a névadó. Az “Alyssum” tudományos nemzetségnév a növény veszettség (lyssa) elleni feltételezett védőhatására utal. A “montanum” fajnév szó szerint hegyit jelent, de a nálunk honos hegyi ternye nem csak hegyen él, nem szúrós, és nem véd meg a veszettség vírusától.

Csillagszőröktől szürke színű

A hegyi ternye kora tavasszal a száraz sziklás vagy homokos lejtőkön tűnik fel az aranysárga virágaival, ritkán magányosan, többnyire nagyobb foltokban. A tő- és szárlevelek szürkék a leginkább csak erős nagyítóval látható csillagszőröktől. A virágzat eleinte csak egy lapos tányér bimbókkal, amelyek a széléről a közepe felé sorban nyílnak, és közben a virágszár is nyúlik, elágazás nélkül, arasznyi magasságig. A virágok kétivarúak, négy csésze- és sziromlevéllel, hat porzóval. A becőke termések már egy megnyúlt fürtben, vízszintes kocsányokon állnak, kerekdedek, szőrösek, középen domborúak, a bibeszál maradványa hosszú.

ternye sarga folt 02
Hegyi ternye habitusa

ternye sarga folt 03
Hegyi ternye tőlevelei

ternye sarga folt 04
Hegyi ternye még lapos virágzata

ternye sarga folt 05
Hegyi ternye virágai

ternye sarga folt 06
Hegyi ternye középen domborodó becőkéi

ternye sarga folt 07
Hegyi ternye termése és magja

Van egy még keményebb rokon

A homoki ternye (Alyssum tortuosum) még szélsőségesebben meleg és száraz homokpusztai gyepekben és dolomitsziklákon él. Az egész növény kisebb, alacsonyabb, a sárga szirmok is apróbbak. Az elkülönítő határozói bélyegek az elágazó virágzatok, a lapos és ovális egymagvú becőkék.

ternye sarga folt 08
Homoki ternye aranysárga foltja

ternye sarga folt 09
Homoki ternye összetett fürt virágzata

ternye sarga folt 10
Homoki ternye virágzatai

ternye sarga folt 11
Homoki ternye lapos, ovális becőkéi

Madarat tolláról, ternyét szőréről…

A ternyéknek még számos faja honos hazánkban, a fenti két fajnak is több alfaját azonosították. Pontosabb meghatározásukhoz a levélszőrök alaposabb vizsgálata szükséges. Sziklakertekbe sok színes ternye fajtát ajánlanak a dísznövény kereskedők.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR