Visszavágjam-e az uborka indáját? Ha igen, hogyan?

Visszavágjam-e az uborka indáját? Ha igen, hogyan?

A kérdés: hogyan zabolázzuk meg az egyre csak terjeszkedő uborkát?

Az egészségesen fejlődő uborka sokszor önálló életre kel. Olyan erőteljesen indul meg a növekedésben, hogy úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül az irányítás. És bár általában gazdag uborkatermésre számíthatunk, mégis eltöprengünk azon, vajon nem kellene-e a túlburjánzott uborkát visszavágnunk? Ártunk-e vele, vagy ellenkezőleg, még a javára is válik? Az alábbiakból kiderül!

uborka visszavagasa 01

Visszavághatom-e az uborkát?

A rövid válasz: igen, az uborkát vissza lehet vágni. Igaz, ez önmagában még nem árul el túl sokat. A cél, amely a szemünk előtt kell, hogy lebegjen, az az, hogy egyensúlyban tartsuk az uborka vegetatív és reproduktív fejlődését, növekedését. Hogy mit is jelent ez pontosan? Aki valaha is vette a fáradságot, hogy alaposabban szemügyre vegye a kertben, milyen növény is az uborka, az láthatja, hogy a leggyakrabban a vegetatív növekedési szakasz az, amikor hagyjuk, hogy az uborka ámokfutásba kezdjen, azaz minden külső kontroll nélkül fusson, amerre csak lát. Az uborka össze-vissza futó indáinak a visszavágása az egyik módja annak, hogy a növekedését kordában tartsuk, ésszerű korlátok közé szorítsuk, miközben ezzel reprodukcióra, terméshozásra sarkalljuk.

uborka visszavagasa 02

Tippek az uborka visszavágásával kapcsolatban

Az uborka indái egyetlen szárból kiindulva indulnak fejlődésnek és ágaznak el többszörösen, ahogy gyarapszik a növény. Ezek visszavágása segít fenntartani az egyensúlyt az indák növekedése és a terméshozás között. Az aktív vegetációs időszak alatt érdemes tehát szükség szerint visszavágnunk a túlnőtt, nemkívánatos hajtásokat, lombot, amely esetlegesen akár virágokat, illetve terméskezdeményeket is tartalmazhat.

A visszavágást mindenekelőtt az elszáradt vagy sérült indadarabokkal, hajtásvégekkel kezdjük. Távolítsunk el az idősebb levelekből is, hogy több fény érje a fejlődésnek indult terméseket és szellősebbé váljon a növény belseje. A vezérhajtásból kihajtott oldalhajtásokból is távolítsunk el. Ezeket lehetőleg az uborka fő szárához minél közelebb vágjuk le.

uborka visszavagasa 03

Az alul elhelyezkedő hajtásokat (beleértve a legalsó 5-6 levélhónaljnál, szárcsomónál található virágokat és terméskezdeményeket) szintén távolítsuk el. Ez különösen fontos a mag nélküli üvegházi uborkafajták esetében, mivel ezek szárcsomónként csupán egy-egy termést képesek beérlelni. Ha szárcsomónként egynél több termés indul fejlődésnek, távolítsuk el. Azon fajták esetében azonban, amelyek kisebb méretű, magot is rejtő termést hoznak, megengedett, hogy szárcsomónként több termést is érleljenek, így itt nem beszélhetünk "feleslegről", amelyet el kellene távolítanunk. Fontos, hogy a nemkívánatos terméskezdemények lemetszéshez mindig éles, tiszta metszőollót használjunk.

Távolítsuk el továbbá a legalsó 4-5 oldalirányú hajtást. A növény tövéhez közel elhelyezkedő, oldalirányban növő indák eltávolításával magasabb terméshozam várható. Az e fölötti indák természetesen maradhatnak a növényen.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?