Szüret az ablakpárkányon.
A növények rendelkeznek azzal a csodálatos képességgel, hogy egyes részekből teljes egyedek fejlődnek. Amikor a kerti vagy a szobanövényeinket dugványokkal szaporítjuk, akkor ugyanezt a jellemzőjüket használjuk ki.
Egyes zöldségeknél például a nyesedékek, hulladékok, levágott darabkák is hasznosíthatók így, amik a pucolás, hámozás során keletkeznek. Az újranövesztés hasznos praktika, nem bonyolult és elegendő egy világos ablakpárkány a sikerhez.
A póré, a tavaszi hagyma, a szárzeller, a pak choi és a fejes saláta is egyszerűen újranevelhető. Tegyünk egy kb. 5 cm-es szárdarabot (tönkkel együtt) 7-10 napig egy vízzel félig telt üvegbe. Állítsuk az üveget világos helyre, pl. az ablakpárkányra. Naponta cseréljük a vizet, hogy ne rohadjon a növény. Amint kialakulnak a gyökerek, a tönköt ne túl mélyen ültessük el palántázó földbe és rendszeresen locsoljuk. Kis idő múlva friss zöldet hajt, amit szüretelhetünk. Új hagyma nem fog képződni, viszont ízletes leveleket szedegethetünk.
A gyökérzöldségek, így például a sárgarépa, a pasztinák vagy a cékla a gumó/gyökér felső részéből kiindulva nagyon egyszerűen újranevelhető: ebből a részből 3 cm-t levágunk, a vágási felülettel lefelé egy sekély vízfürdőbe helyezzük, majd világos helyre állítjuk és kb. 1 hét múlva földbe ültetjük az új növénykét. A friss, zsenge leveleket rendszeresen szedegethetjük.
A szárzeller némi türelmet igényel, a gyökeresedés a vízfürdőben ugyan csak 7 napig tart, az ültetés után azonban 6 hetet kell majd a szüretig várnunk.