Zöldségek újranövesztése konyhai maradékból: a legjobb spórolási módszer

Zöldségek újranövesztése konyhai maradékból: a legjobb spórolási módszer

Szüret az ablakpárkányon.

A növények rendelkeznek azzal a csodálatos képességgel, hogy egyes részekből teljes egyedek fejlődnek. Amikor a kerti vagy a szobanövényeinket dugványokkal szaporítjuk, akkor ugyanezt a jellemzőjüket használjuk ki.

Egyes zöldségeknél például a nyesedékek, hulladékok, levágott darabkák is hasznosíthatók így, amik a pucolás, hámozás során keletkeznek. Az újranövesztés hasznos praktika, nem bonyolult és elegendő egy világos ablakpárkány a sikerhez.

zoldsegek ujranovesztese 02

A póré, a tavaszi hagyma, a szárzeller, a pak choi és a fejes saláta is egyszerűen újranevelhető. Tegyünk egy kb. 5 cm-es szárdarabot (tönkkel együtt) 7-10 napig egy vízzel félig telt üvegbe. Állítsuk az üveget világos helyre, pl. az ablakpárkányra. Naponta cseréljük a vizet, hogy ne rohadjon a növény. Amint kialakulnak a gyökerek, a tönköt ne túl mélyen ültessük el palántázó földbe és rendszeresen locsoljuk. Kis idő múlva friss zöldet hajt, amit szüretelhetünk. Új hagyma nem fog képződni, viszont ízletes leveleket szedegethetünk.

zoldsegek ujranovesztese 03

A gyökérzöldségek, így például a sárgarépa, a pasztinák vagy a cékla a gumó/gyökér felső részéből kiindulva nagyon egyszerűen újranevelhető: ebből a részből 3 cm-t levágunk, a vágási felülettel lefelé egy sekély vízfürdőbe helyezzük, majd világos helyre állítjuk és kb. 1 hét múlva földbe ültetjük az új növénykét. A friss, zsenge leveleket rendszeresen szedegethetjük.

A szárzeller némi türelmet igényel, a gyökeresedés a vízfürdőben ugyan csak 7 napig tart, az ültetés után azonban 6 hetet kell majd a szüretig várnunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR