Zsákvászonból fakabát, avagy hogyan védjük növényeinket a téli időjárástól?

Zsákvászonból fakabát, avagy hogyan védjük növényeinket a téli időjárástól?

A zsákvászonba történő becsomagolás viszonylag egyszerű módja az érzékeny növények téli fagy, hó és jég elleni védelmének.

A növények megóvása zsákvászonnal

A növények zsákvászonnal való beburkolása nem csak a fagy, hó és jég ellen nyújt védelmet, de a téli napégés ellen is hatásos. A napégést a téli napsütés és a talaj nedvességtartalmának lecsökkenése együttesen okozhatja. Továbbá a zsákvászon hatékonyabb, mint a műanyag fólia, mivel lehetővé teszi a növény lélegzését, így a szabad légáramlásnak köszönhetően a védőburkolat nem fog hőcsapdaként működni.

A növény megóvását szolgáló zsákvászon egész egyszerűen egy régi jutazsák is lehet. Ha ilyen zsákunk nincs a ház körül, méterre mért zsákszövetet, jutaszövetet is beszerezhetünk a szaküzletekben.

zsakvaszonbol fakabat 01

Zsákvászonnal burkolt növények

Ha az adott növényt zsákvászonnal szeretnénk beburkolni, mindenekelőtt szúrjunk le köré 3-4 karót, kb. 5-10 cm távolságra a növénytől. Dupla rétegben tekerjünk a karók köré zsákvásznat, majd tűzőkapcsozzuk a vásznat a karókhoz. A zsákvászon ne érjen a növény lombjához! Ha ugyanis a zsákvászon átnedvesedik és megfagy, kárt tehet a növényben.

A zsákvásznak távolítsuk el, ha az időjárás enyhül, de a karókat egyelőre hagyjuk a helyükön, hogy egy ismételt hidegfront esetén újra gyorsan be tudjuk burkolni a növényt. A karókat tavasszal célszerű kihúznunk a talajból, amikor a fagyveszély már biztosan elmúlt.

Mely növényeknek van szükségük zsákvászonra?

Nem minden növénynek van szüksége a téli időjárás elleni külön védelemre. Azokon az enyhébb klímájú vidékeken, ahol telente csak elszórtan fordul elő néhány kisebb fagy, a növényeknek védelmül rendszerint elég egy réteg talajtakaró mulcs. A mi éghajlati viszonyaink között azonban jó, ha van kéznél zsákvászon arra az esetre, ha váratlanul nagyot zuhanna a hőmérséklet.

A téli védelem szükségessége a növény fajtájától is függ. Például az évelők többsége télálló, de ez még nem jelenti azt, hogy a ne tehetne kárt bennük a téli időjárás, főleg, ha beteg, legyengült növényről van szó, vagy olyanról, amelyik vizenyős, rossz vízáteresztő képességű talajba lett ültetve.

Gyakran előfordul, hogy a frissen ültetett cserjéknek és fáknak is hasznára válik az első 2-3 évben a tél elleni extra védelem, de miután már jól meggyökeresedtek, megerősödtek, ezt elhagyhatjuk, jól fogják viselni a telet. Az olyan örökzöld cserjék, mint például az azálea, a kamélia vagy a rododendron rendszerint igényelnek takarást az extrém hideg ellen.

A hidegre érzékenyebb cserepes balkonnövényeknek általában több réteg zsákvászonburkolatra is szükségük van, hogy a gyökereik is megfelelően védve legyenek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?