15 tipp, amivel spórolhatunk a kertben

15 tipp, amivel spórolhatunk a kertben

Oszd szét, cseréld el, használd újra!

Mindenhol takarékoskodni igyekszünk, nem kivétel ez alól a kert sem. Bármennyire is szeretjük a növényeinket és a kinti munkát, itt is meg kell húznunk a nadrágszíjat. Számos lehetőség kínálkozik a spórolásra, ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1. Vásároljunk szabadgyökerű növényeket

Ezek a növények kizárólag a nyugalmi időszakban elérhetőek, mivel a kertészetek, faiskolák akkor ássák ki őket. Sokkal olcsóbbak, mint a konténerben nevelt társaik. Fákhoz, bokrokhoz, évelőkhöz is hozzájuthatunk így, igaz, hogy amíg meggyökeresednek, némileg több törődést igényelnek.

2. Rögtön osszuk több részre az évelőket

Számos évelő tőosztással szaporítható, ezért vásárlás után érdemes a nagyobb töveket rögtön elfelezni A fűszernövényeket is gyakran több kisebb tőre szedhetjük. Ezek hamar begyökeresednek és terjedni kezdenek.

tizenot tipp amivel sporolhatunk 02
peganum

3. Vágjuk félbe a burgonyát ültetés előtt

A vetőburgonyát félbevágva kétszer annyi termést remélhetünk. Győződjünk meg arról, hogy minden darabon találunk rügyet, amiből hajtás fejlődhet. Ültetés előtt hagyjuk megszáradni a krumplidarabokat.

tizenot tipp amivel sporolhatunk 03
Ivan Radic

4. Csatlakozzunk a helyi hobbikertész-klubhoz

Itt nem csak barátokat, ismerősöket szerezhetünk, de növényt is csereberélhetünk, tanácsokat kaphatunk, vagy akár konkrét kétkezi segítséget is, amikor a fél kertet belepi a gaz. Szaporítóanyagokat adhatunk egymásnak vagy szétoszthatjuk a túlburjánozott mentánkat.

5. Vásároljunk online

Jóval kedvezményesebben kínálhatják azok a kertészetek vagy magántermesztők az növényeket, akik nem tartanak fenn árudát, csak online lehet rendelni tőlük. Érdemes feliratkozni a kertészetek hírlevelére, hogy mindig tudjuk, mi az akciós.

6. Csapjunk le a leértékelt növényekre

Általában ezek olyan tövek, amelyek már elvirágoztak, felmagzottak, vagy nem megfelelően locsolták őket. A legtöbbször a kertészetben találunk egy akciós sarkot, érdemes itt körbenézni. Ezeket a növényeket kis törődéssel újraéleszthetjük.

tizenot tipp amivel sporolhatunk 04

7. Hasznosítsuk újra a műanyag növényjelzőket

Ne halmozzuk tovább a műanyag hulladékot, inkább használjuk fel azt, ami egyébként is van: a növényjelölőket például ne dobáljuk ki, hanem tisztítsuk meg és filccel írjuk rá az új nevet. A cserepeket, vetőmagtálcákat is mossuk el és használjuk ismét.

tizenot tipp amivel sporolhatunk 05

8. Éljük a helyi önkormányzat kínálta lehetőségekkel

Számos önkormányzatnál nyújtanak segítséget a település zöldítéséhez, például ingyenes facsemetékkel, kedvezményes évelővásárral vagy akár térítésmentes komposztálókkal, esővízgyűjtőkkel. Érdemes ezeket kihasználni, mert rengeteget takaríthatunk így meg.

9. Hálónak a régi függönyöket is elővehetjük

Az őrségi, hálószerű függönyök tökéletesen helyettesítik a kerti hálókat, takarókat. A korai kelést megvédhetjük, ha ezeket borítjuk a palántákra. A sűrű szemek áthatolhatatlanok a kártevők számára is.

10. Tegyük félre és használjuk fel a WC-papír gurigákat cserép helyett

Biológiailag lebomló és remekül megfelel a célnak: egyszerűen töltsük meg őket komposzttal és vessük bele a magokat. Amikor megnőttek a palánták, ültessük ki, nem szükséges kiszedni a növényt a gurigából sem. A gyökerek keresztül tudnak majd törni a bomlófélben lévő kartonon.

tizenot tipp amivel sporolhatunk 06
Stacie

11. Sok mindenre jó a műanyag palack

Egyszerűen darabokra vághatjuk a flakont, hogy növényjelölőket kapjunk. Ha letörölhető filccel írunk rájuk, akkor nem szükséges mindig újat készítenünk. A palackokból búra is készíthető a fiatal növények fölé, ha levágjuk a tetejüket. A búra alatt nedves és védettebb környezetben növekedhetnek a magoncok és a csigák sem tudják őket megdézsmálni.

tizenot tipp amivel sporolhatunk 07

12. Ablakból is lehet hidegkeret

A régi ablakkeretnek nagy hasznát vehetjük a kertben: tökéletesen alkalmas hidegkeretnek. Hasonlóképp jól jöhet egy varrógépállvány, kopott asztal is – a kertben új funkciót kaphatnak. Ugyanígy számos apróságnak is hasznát vehetjük: a hurkapálca támaszként, a szakadt harisnya növényrögzítőként élet tovább.

13. Kerti bútorokat régi raklapokból is készíthetünk

Színes textíliával pedig könnyen fel is dobhatjuk az így készült székeket, asztalokat, palántázó állványokat. Akár még magaságyást, komposztálót, rovarhotelt, sőt virágládát is készíthetünk raklapból!

tizenot tipp amivel sporolhatunk 09
S. Rae

14. Felejtsük el az impulzusvásárlást

Virágmintás kerti kesztyű, aranyos virágcserép, a kertünk talajába nem való, de mutatós növény: a kertészetekben nagy a kísértés. Ne vásároljunk olyasmit, ami borítékolhatóan nem él meg nálunk, mert felesleges pénzkidobás.

15. Óvjuk a szerszámokat

A rendszeres karbantartás, tisztítás, olajozás hosszabb életet biztosít a metszőollónak vagy a gereblyének. Ne hagyjuk, hogy a munkaeszközeink idő előtt tönkremenjenek, rozsdásodjanak.

tizenot tipp amivel sporolhatunk 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR