A paradicsom gondozása nyáron: tényleg érdemes az alsó leveleket leszedni?

A paradicsom gondozása nyáron: tényleg érdemes az alsó leveleket leszedni?

A kertészek körében elterjedt gyakorlat a paradicsom alsó leveleinek az eltávolítása. Hogy megéri-e, és ha igen, miért és hogyan elvégeznünk ezt a műveletet, a következőkből kiderül!

A paradicsomnövények nyári gondozása során gyakran javasolják az alsó levelek eltávolítását. Ennek számos oka van, és ha jól csináljuk, ez a gyakorlat segíthet a növény kondíciójának és terméshozamának javításában. Az alábbiakban bemutatjuk a fő okokat és a módszer lényegét.

Ezért érdemes eltávolítani a paradicsom alsó leveleit

  1. Szellőzés és a levegőáramlás javítása: Az alsó levelek gyakran közel vannak a talajhoz, így könnyen érheti azokat a nedvesség, ami fogékonyabbá teszi a növényt a betegségekre. Az alsó levelek eltávolításával növelhető a levegőáramlás a növény körül, csökkentve a betegségek kockázatát.
  2. Betegségek megelőzése: A paradicsomnövényeknél gyakori problémát jelentenek a talaj felől terjedő betegségek, például a fonálférgek vagy a talajról (az öntözővízzel vagy csapadékkal) a növényekre visszakerülő betegségek. Ezek a betegségek gyakran a talajból származó kórokozók által okozott fertőzések, amelyek a gyökerek vagy a talaj közvetítésével terjednek át a a növényre. Az alsó levelek eltávolításával minimalizálható a talajjal való érintkezés és a betegségek terjedésének kockázata.
  3. A növény energiagazdálkodásának optimalizálása: Az alsó levelek gyakran kevesebb fényhez jutnak, így kevésbé hatékonyak a fotoszintézisben. Az eltávolításukkal a növény az energiáját a felső részére fogja összpontosítani, ami a terméshozam növekedését eredményezheti.

paradicsom also leveleket leszedni 02

Hogyan távolítsuk el az alsó leveleket?

  1. Válasszunk olyan paradicsomnövényt, amely már eléggé kifejlődött. Ez a növény magasságában és hajtásainak számában mutatkozik meg. Fontos, hogy a növény elég erős és egészséges legyen a levelek eltávolításához.
  2. A munkához készítsünk elő metszőollót vagy kerti ollót, amelynek pengéit célszerű előzetesen alkohollal vagy más fertőtlenítőszerrel letisztítani.
  3. Mindenekelőtt a növény alsó részén lévő legidősebb, hervadó, sárguló vagy láthatóan beteg leveleket távolítsuk el. Ezek általában a növény szárán legalul helyezkednek el. Ezek a levelek rendszerint már nem olyan hatékonyak a fotoszintézisben, és gyakran hajlamosabbak a betegségekre vagy a kártevőkre.
  4. Az alsó levelet a levélnyéllel együtt, a növény szárához a lehető legközelebb vágjuk le. Ügyeljünk arra, hogy a metszőolló éles legyen, hogy a vágásfelület tiszta, egyenletes legyen, ne pedig roncsolt, ami felesleges sérülést jelent a növénynek.
  5. Ugyanígy távolítsuk el a többi nemkívánatos alsó levelet is.

Fontos megjegyezni, hogy soha nem szabad a növényről egyszerre az összes levelet eltávolítani, mivel ez károsíthatja a növényt és felesleges stresszhatásnak tesszük ki. Célszerű az alsó leveleket fokozatosan eltávolítani, és figyelemmel kísérni a növény reakcióját.

Összességében elmondható, hogy az alsó néhány levél eltávolítása segíthet a paradicsomot egészségesebbé tenni  és javítani a  terméshozamát, ugyanakkor fontos, hogy óvatosan és mértékkel alkalmazzuk ezt az eljárást.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR