Állítsunk elő saját magunk baromfieledelt az udvar lakóinak

Állítsunk elő saját magunk baromfieledelt az udvar lakóinak

A levelektől a csírákig.

Egyre többen ismerik fel, hogy azzal is spórolhatnak, ha a kertet nem csak díszkertként használják, de zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, sőt akár baromfit nevelnek benne. Utóbbi sok tápot eszik, ami ugyan költséges, de némi munkával ezen is takarékoskodhatunk, ha saját magunk állítunk elő eleséget a tyúkok számára.

allitsunk elo baromfieledelt 02

A csirkék mindent felcsipegetnek az udvarról: gazokat, magokat, bogarakat, héjakat, gyümölcsöket, komposztra dobott nyesedéket. Emellett is szükségük van kiegészítő tápra, főként télen, amikor kevesebb csipegetnivalót találnak a kertben.

allitsunk elo baromfieledelt 03

A tyúkok imádják a zöld leveleket: a reteklevelet, a salátát, a káposztát, a céklalevelet, a kelt, a spenótot. Ezeket persze a veteményből is örömmel felfalnák, de egyszerűbb (és kevesebb bosszúságot okozó) megoldás, ha a részükre külön vetünk. Termesszünk tökfélét, sütőtököt is számukra! Ezek a növények elegendő tápanyagot biztosítanak a téli hónapokban is, amikor másfajta élelemforrás csak szűkösen áll rendelkezésre. Vessünk bátran amarántot, napraforgót, kukoricát, kerti labodát. Ha a növény felmagzik, fogjunk róluk magot, és tároljuk légmentesen záródó dobozban a tápanyagban gazdag magokat, ezekből is szórhatunk a pipiknek.

allitsunk elo baromfieledelt 04

Amikor lekerül az ágyásokból a sok vetemény, a csupaszon maradt területre olyan takarónövényt, zöldtrágyát vethetünk, mint a lucerna vagy a mustár. Ezek a zöldek nem csak a talajt javítják, gazdagítják, de a tyúkok számára is élelmet jelentenek. Az ezekkel táplálkozó szárnyasok a kapirgálás közben a talajt is lazítják, megtisztítják a kártevőktől és még trágyájukkal is dúsítják.

A csíráztatott friss zöldekért is rajonganak a baromfik. Igen gazdaságos, mivel egy teáskanálnyi magból már tekintélyes mennyiségű zöld lesz. Bátran próbálkozzunk a napraforgó, a kukorica, a borsó, a szójabab, a zab csíráztatásával. Elegendő a magokat beáztatni egy tálban majd elteríteni egy tálcán vagy olyan tartón, amin lyukak vannak. Öblítsük át őket vízzel minden nap, amíg a csírák elérik a 10 cm-es hosszúságot, majd adjuk a tyúkoknak. A mungó bab, a lucerna, a vöröshere is csíráztatható.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR