Egy egyszerű, pénztárcabarát módszer segít távol tartani a darazsakat

Egy egyszerű, pénztárcabarát módszer segít távol tartani a darazsakat

Azt hiszik, mások területére tévedtek.

Bár a beporzók jelenléte a kertekben örömteli, a darazsakat mégis inkább szeretjük távol tartani azoktól a helyektől, amelyeken gyakran tartózkodunk. Ha valaki nem szeretne vegyszereket használni vagy több ezer forintot különböző riasztókra vagy csapdákra költeni, érdemes kipróbálnia azt a módszert, melyet Olexa Tamás alkalmaz. Az alábbiakban Tamástól tudhatjuk meg, hogy pontosan mi is az.

"Az ötlet onnan jött, hogy barátnőm, Veronika fél a lódarazsaktól és úgy érezte, egyre több ólálkodik az erkélyünk körül. Az egyikről úgy vélte, rá akar támadni és inkább beszaladt a lakásba, de megbotlott a küszöbben és elesett (terhesen). Szerencsére nagyobb baj nem lett belőle, de ekkor vettem kézbe az ügyet.

egyszeru tavol tartani darazsakat 05

Egy olyan alternatívát kerestem, ami inkább elriasztja őket, így interneten találtam egy olyan trükköt, amivel gyakorlatilag át lehet verni őket. Ez egy hamis darázsfészek. Lehetett olvasni papírzacskóból készítettről vagy tobozból, sőt, lehet venni készen is egyes takarmány- és barkácsboltokban. Ezek ára kb. 4-5 ezer Ft.

egyszeru tavol tartani darazsakat 02

Gondolkoztam, milyen anyagok vannak itthon, amelyekből gyakorlatilag fillérekből megoldható az álfészek. Eszembe jutott az asszony harisnyája, mint külső váz. Ezt elvágtam egy ollóval, majd kukazsákkal kibéleltem cseppformára. Fekete a legjobb, mert a harisnya kissé átüt. Volt itthon madzag, azzal alul és felül elkötöttem. A kész fészekre fekete lyukat festettem és redőket keresztbe, hogy hitelesebb legyen. Nekem erre itthon karosszéria tömítő festékem volt (body), de jó bármilyen más fekete festék, csak vastagon legyen kenve, hogy még hitelesebb legyen. A fészket a két végén egy-egy madzaggal rögzítettem.

egyszeru tavol tartani darazsakat 03

Anyagszükséglet:

  • olló
  • madzag
  • festék,
  • harisnya
  • ecset
  • csavar vagy szeg

Elvileg a nyomozati anyagokban úgy írták, ez csak akkor működhet, ha még nem kezdtek el fészket építeni és kb. 6 méter sugárkörben lesz meg a "védelem". Én a biztonság kedvéért csináltam egy kisebb álfészket is, amit az erkély másik felére rögzítettem.

Időben a művelet kb. 5 perc. Költsége, ha van otthon valami festék, 500 Ft, ha nincs, 1500 Ft.

egyszeru tavol tartani darazsakat 04

Azóta úgy tapasztaljuk, hogy nem ólálkodnak már errefelé fészeképítés szándékával. Meglátják és hirtelen éles irányváltással tovább repülnek. Amikor kitettem, a szemben levő fán a madarak egy ideig "vészjelző" csicsergést adtak le."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR