Értékes fehérje.
Hazánkban a hüvelyesek tradicionális élelmiszernövénynek számítottak már a világháborúk előtti időben is. Az egyik legnagyobb előnyük, hogy jól tárolhatóak, hónapokig, akár évekig is eltarthatjuk őket. Értékes fehérjetartalmuk mellett vitaminokban is gazdagok és változatosan, gyorsan elkészíthetőek.
Ennek ellenére a háborúk alatt és után inkább a szegények táplálékának számítottak, emiatt pedig kimentek a divatból. Napjaik húsmentes, vegetáriánus trendjei miatt azonban reneszánszukat élik és újra egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
Egyes aminosavak, így például a kéntartalmú metionin a hüvelyesekben kisebb, míg a gabonákban nagyobb mennyiségben van jelen. Ezzel szemben a hüvelyesek sok lizint tartalmaznak, viszont a gabonák abból kevesebbet, emiatt ideális a hüvelyesek gabonákkal történő kombinálása. A hüvelyesek és a gabonák együtt olyan minőségű fehérjével látják el a szervezetet, mint egy egész tojás. Értékes táplálék például a csicseriborsó pörkölt rizzsel, a lencsepörkölt kenyérgombóccal. Emellett a hüvelyesek emészthetetlen rostokat és szénhidrátokat is tartalmaznak, amelyek a hasznos bélbaktériumok támogatásával pozitív hatással bírnak a bélflórára. A lencse, a bab, a csicseriborsó gazdag vitaminokban is, elsősorban a B1-, B2- és folsavtartalmuk magas.