Ehető gyümölcsöt hoz a déli ostorfa

Ehető gyümölcsöt hoz a déli ostorfa

Főzzünk lekvárt az apró bogyókból!

A mi területünkön éri el az elterjedése északi határát a mediterrán térségből, a Földközi-tenger vidékéről, Törökországból és Afrikából származó déli ostorfa. A felfelé törő díszfa 15-20 méter magasra nőhet. Fája a szilfára emlékeztet, fúvós hangszerek, kocsikerekek, evezők készülhetnek belőle, de esztergálásra is használják.

deli ostorfa eheto gyumolcsot 02

Gömbölyű, apró, csonthéjas gyümölcse ehető, de inkább feldolgozva alkalmas fogyasztásra. Szeptemberben érik, addigra lilásbarnára, sőt egészen feketére színeződhet. Nagyon kedvelik a madarak és más vadállatok is.

Dél-Tirolban a gyümölcsöket süteményekbe, pékárukba teszik, de lekvár is készíthető belőle. Nyersen az íze egy kicsit a füge ízéhez hasonlít, főzve némileg marcipánra emlékeztet. A déli ostorfa öntermékeny, ezért elegendő egy fát ültetni.

deli ostorfa eheto gyumolcsot 03

Kedveli a meleget, jól bírja a városi klímát, a szárazságot is. érdemes ezért utcai faként ültetni. A kertben napos helyre kerüljön, semleges, jó vízelvezetésű talajba! Csak fiatalon fagyérzékeny kissé, egyébként nálunk is télálló.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR