Tlingit burgonya: egy különleges zöldségnövény Alaszkából

Tlingit burgonya: egy különleges zöldségnövény Alaszkából

Bennszülöttek eledele.

Genetikailag különbözik a nálunk ismert burgonyától az alaszkai partok mentén termesztett tlingit burgonya. Annyira különbözik, hogy a vizsgálatok szerint nem is rokona a ‘sima’ krumplinak. Az ízletes zöldséget már legalább két évszázada termesztik az őslakosok (a hasonló nevű tlinglit indiánok) a partok mentén.

Nem teljesen tisztázott, hogy a növény európai közvetítéssel került-e ide, vagy inkább ősi bennszülött útvonalakon jutott Alaszkába. Az viszont biztos, hogy mostanában újra felfedezték.

A tlingit burgonya sárgás héjjal rendelkezik, karcsú, gömbölyded alakja van. A nagyobb darabok akár egy banán hosszúságát is elérhetik, de léteznek mindössze diónyi nagyságú példányok is.

Sült krumplinak nem való, azonban levesekbe kiváló, ott ugyanis érvényesül krémes állaga és vajas íze, amely remek kiegészítője a lazacos ételeknek is.

Vélhetően ez a fajta mexikói vagy chilei fajtákkal rokon, elterjedésében pedig az európai felfedezők, spanyol gyarmatosítók is szerepet játszhattak. Más kutatások szerint bennszülött kereskedelmi útvonalakon érkezett még a gyarmatosítók előtt. A szóbeszéd is úgy tartja, hogy több ezer éve került Alaszkába, amikor az ember vándorlása során észak felé próbált új, jégmentes területeket keresni.

tlingit burgonya 02
alaskapublic.org

Érdekesség, hogy több száz kilométerre délre, a Haida Gwaii szigetén (Brit-Kolumbia, Kanada) termesztett Haida burgonya is hasonlóságokat mutat ezzel a krumplifajtával. A növényt a partokon termesztik, talaját a partra sodort halakkal, algákkal gazdagítják. A szóbeli történetek és a régészeti leletek alapján hasonlóság mutatható ki a burgonyatermesztésben több ezer kilométernyi partszakaszon Washington államtól Alaszkáig.

A történelem sötét foltot is rejt: a 19-20. században a hatóságok tiltották az őslakosok kulturális tevékenységeit, a bennszülött gyerekeket bennlakásos iskolákba küldték. Szüleik és nagyszüleik nélkül nőttek fel generációk, akik így nem tanulták meg a kertészkedés alapjait, sőt még a hagyományos növényeiket, halaikat sem volt lehetőségük megismerni. A területekre az ősi növénytermesztők, lazacfüstölők helyett rókatenyésztők, bányászok érkeztek, ami újabb sebet ejtett a tradicionális életformán. Eltűntek a krumplikertek is. Az őslakosok üldözésének csak 1971-ben lett vége.

A mai tlinglit krumplik olyan növényektől származnak, amelyeket több mint egy évszázadon keresztül termesztett Maria Ackerman Miller családja. Tlingit őseihez hasonlóan Maria is minden évben gondosan válogatta és tárolta a burgonyákat, hogy tavasszal kihajtassa és a barátainak ajándékozhassa azokat. Ily módon segített megőrizni ezt a különleges terményt.

A tlingit burgonyának fontos szerepe van a tradíciók és a hagyományok ápolásában, a közösség összetartásában, nem pusztán eledel, de valódi szimbólum.

Bevezető kép: alaskapublic.org

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR