Hallottál már a kráterágyásról?

Hallottál már a kráterágyásról?

Napcsapda.

Nem csak a magaságyás használatával teremthetünk kedvezőbb feltételeket a kertben. Az ún. kráterágyás is jó alternatívát kínál, hiszen a magaságyásokhoz hasonlóan jól tárolja a hőt és változatos körülményeket teremt viszonylag kis helyen. Különösen száraz talajokhoz javasolható. Ideális esetben kb. 2 méter átmérőjűek azok a kráterek, amelyeket köralakban építünk.

A kráterágyás ötlete Amerikából ered. A alapjának kb. 15 cm mélyen kell a földben feküdnie, a falnak pedig kb. 20 cm-rel kell a kert szintje fölé magasodnia. Ha a kráter pereme túl meredek, akkor nehéz megművelni és öntözni.

krateragyasrol hallottal 02
nabu.de

A megoldás alapját a kövek jelentik,amelyek napcsapdaként megtartják a hőt. A bazaltkövek középen nem csak lépcsőfokként funkcionálnak, de a hőt is leadják, ha hűvös az éjszaka.

A növényekkel való beültetés belülről kifelé történjen, belül kapjanak helyet az érzékenyebb és melegkedvelőbb növények, így a törékenyebb fajok több meleghez jutnak és a széltől is védettebb helyre kerülnek. Különösen a hidegebb területeken remélhetünk a megoldástól jobb termésérést. A meleget kedvelő növények, mindenekelőtt a fűszerek jobban fejlődnek a kráterágyásokban.

Bevezető kép: permakultur.de

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR