Tarkabarka saláták.
Ugye, hogy milyen szépen mutat a tányér szélén pár színes virág tálaláskor? Nem kell, hogy pusztán dekorációként használjuk őket! Ha ehető virágokat csempészünk a konyhába, akkor aromával, illattal gazdagítják az ételeket. Színesítik a salátákat, édesítik a desszerteket, netán pikáns ízt visznek a levesekbe. Minden érzékszervünkre hatnak!
Természetesen csak olyan virágokat használjunk fel, amelyeket nem kezeltünk növényvédő szerekkel. Ne gyűjtsünk forgalmas út mellől növényeket, a legjobb, ha a saját kertünkből kerülnek a virágok a tányérunkra. Az optimális időpont reggel van, amikor már kivirágoztak, de még nem éri őket a tűző nap. Ilyenkor tele vannak aromával, illóolajokkal. Lehetőleg óvatosan, egy kosárba szedjük őket és a lehető leggyorsabban dolgozzuk fel, mert hamar elszáradnak, elvesztik az aromájukat. Annak érdekében, hogy frissek maradjanak, helyezzük őket egy tál hideg vízbe a felhasználásig.
Mutatunk 10 ehető virágot:
1. Százszorszép
Az enyhén diós ízű virágok a fiatal, zsenge levelekkel együtt salátákba, sajtkrémekbe, zöldséges köretekhez adhatók.
2. Pitypang
Salátákhoz szörphöz, zseléhez, lekvárhoz, sőt likőrhöz és desszertborhoz is használható a sárga virágzat.
3. Körömvirág
A narancssárga virágokat salátába, levesbe, sajtba is tehetjük. Enyhe aromájúak, megszínezik a rizst, a sajtokat, de az édes süteményeket is.
4. Levendula
A finom illatú és intenzív aromájú lila virágzatok jól illenek frissen és szárítva is kekszekbe, levendulás cukorba, mézbe, lekvárokba. Sültek, húsok kísérői is lehetnek.
5. illatos muskátli
Fajtától függően különféle aromával bírnak a virágok: citromra, narancsra, mentára, őszibarackra vagy kajszira emlékeztetnek. Zselé, puding, szósz is készülhet a levelekből vagy virágokból.
6. Rózsa
Puding, méz, ecet, szirup likőr, zselé: rendkívül sokoldalúan felhasználható a rózsák aromás, édes virága.
7. Sásliliom
Fajtától függően némileg különböző ízűek a virágok, a sárgák enyhén édeskés ízűek, a piros és narancs virágúak csípősebb aromájúak. Saláták, kenőkék, fagylalt, rizs, levesek, torták ízesítésre felhasználhatók. A bimbókat párolva vagy sütve salátákhoz, sajtokhoz, krémmel töltve ehetjük.
8. Mályva
Édeskés ízűek és magas nyálkaanyag-tartalommal rendelkeznek, ezért köhögés és gyomor-bélrendszeri bántalom ellen teaként fogyasztják őket.
9. Sarkantyúka
Virágai csípős, borsós, tormára vagy zsázsára emlékeztető ízűek, ideálisak salátákba, a levelekkel együtt.
10. Snidling
A snidling virágainak íze enyhébb, mint a leveleké. Nagyon finomak fűszervajban, de ecethez is adhatjuk őket és készülhet belőlük hamis kapribogyó is.