Illatos, díszítő finomságok: 10 ehető virág, a kertből a konyhába

Illatos, díszítő finomságok: 10 ehető virág, a kertből a konyhába

Tarkabarka saláták.

Ugye, hogy milyen szépen mutat a tányér szélén pár színes virág tálaláskor? Nem kell, hogy pusztán dekorációként használjuk őket! Ha ehető virágokat csempészünk a konyhába, akkor aromával, illattal gazdagítják az ételeket. Színesítik a salátákat, édesítik a desszerteket, netán pikáns ízt visznek a levesekbe. Minden érzékszervünkre hatnak!

Természetesen csak olyan virágokat használjunk fel, amelyeket nem kezeltünk növényvédő szerekkel. Ne gyűjtsünk forgalmas út mellől növényeket, a legjobb, ha a saját kertünkből kerülnek a virágok a tányérunkra. Az optimális időpont reggel van, amikor már kivirágoztak, de még nem éri őket a tűző nap. Ilyenkor tele vannak aromával, illóolajokkal. Lehetőleg óvatosan, egy kosárba szedjük őket és a lehető leggyorsabban dolgozzuk fel, mert hamar elszáradnak, elvesztik az aromájukat. Annak érdekében, hogy frissek maradjanak, helyezzük őket egy tál hideg vízbe a felhasználásig.

Mutatunk 10 ehető virágot:

1. Százszorszép

Az enyhén diós ízű virágok a fiatal, zsenge levelekkel együtt salátákba, sajtkrémekbe, zöldséges köretekhez adhatók.

2. Pitypang

Salátákhoz szörphöz, zseléhez, lekvárhoz, sőt likőrhöz és desszertborhoz is használható a sárga virágzat.

3. Körömvirág

A narancssárga virágokat salátába, levesbe, sajtba is tehetjük. Enyhe aromájúak, megszínezik a rizst, a sajtokat, de az édes süteményeket is.

illatos diszito eheto virag 02

4. Levendula

A finom illatú és intenzív aromájú lila virágzatok jól illenek frissen és szárítva is kekszekbe, levendulás cukorba, mézbe, lekvárokba. Sültek, húsok kísérői is lehetnek.

illatos diszito eheto virag 03

5. illatos muskátli

Fajtától függően különféle aromával bírnak a virágok: citromra, narancsra, mentára, őszibarackra vagy kajszira emlékeztetnek. Zselé, puding, szósz is készülhet a levelekből vagy virágokból.

illatos diszito eheto virag 04
阿橋 HQ

6. Rózsa

Puding, méz, ecet, szirup likőr, zselé: rendkívül sokoldalúan felhasználható a rózsák aromás, édes virága.

7. Sásliliom

Fajtától függően némileg különböző ízűek a virágok, a sárgák enyhén édeskés ízűek, a piros és narancs virágúak csípősebb aromájúak. Saláták, kenőkék, fagylalt, rizs, levesek, torták ízesítésre felhasználhatók. A bimbókat párolva vagy sütve salátákhoz, sajtokhoz, krémmel töltve ehetjük.

illatos diszito eheto virag 05

8. Mályva

Édeskés ízűek és magas nyálkaanyag-tartalommal rendelkeznek, ezért köhögés és gyomor-bélrendszeri bántalom ellen teaként fogyasztják őket.

9. Sarkantyúka

Virágai csípős, borsós, tormára vagy zsázsára emlékeztető ízűek, ideálisak salátákba, a levelekkel együtt.

illatos diszito eheto virag 06

10. Snidling

A snidling virágainak íze enyhébb, mint a leveleké. Nagyon finomak fűszervajban, de ecethez is adhatjuk őket és készülhet belőlük hamis kapribogyó is.

illatos diszito eheto virag 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR