Katicaház és bodzavirág: így csalogassuk a katicákat a kertünkbe

Katicaház és bodzavirág: így csalogassuk a katicákat a kertünkbe

Felejtsük el a növényvédő szereket!

A katicabogár hasznos segítőnk, érdemes a kertbe csalogatni és kedvező feltételeket kínálva ott tartani. A levéltetvek mellett más kártevők tizedelésében is segít, élete során egyetlen katica akár 6000 levéltetvet is elfogyaszthat.

Ne használjunk növényvédő szereket

A legfontosabb, hogy a kertünkben ne használjunk növényvédő szereket, mert ezek a katicákat is gyérítik. A természetes sarkok meghagyása szintén segítheti a bogarakat, menedéket, téli védelmet találnak maguknak az levélkupacok, ágrakások alatt.

katicahaz es bodzavirag 02

Növénytelepítés

Érdemes olyan növényeket telepítenünk, amelyek levéltetűmágnesként működnek: az ezeken felszaporodó levéltetvek ugyanis a katicákat is vonzzák. Az alábbi növényeken előszeretettel szívogatnak a levéltetvek:

Minél több táplálékot találnak a kertünkben, annál szívesebben időznek ott a katicák.

Több mint 5000 különböző katica faj él a világon, ezekből kb. 70 honos nálunk.

katicahaz es bodzavirag 03

Begyűjtés rétről, mezőről

Ha szeretnénk katicát a kertünkbe, a legegyszerűbb, ha a rétről, mezőről begyűjtünk néhány példányt. A katicabogarak tavasszal rakják a petéket a levelek hátoldalára, ezekből bújnak ki a mozgékony lárvák, amelyek több vedlést követően bábozódnak. A legfalánkabbak egyébként a lárvaalakok. Érdemes minél előbb beköltöztetni a kertünkbe őket, mert egy katicabogár akár 4-500 petét is lerakhat, és egy hónapon belül akár két generáció is felnőhet. A kifejlett katicák száraz, védett helyeken (főleg fák kérge alatt) csoportosan telelnek át és nem sokkal a párzást követően elpusztulnak. Az imágó szintén ragadozó.

katicahaz es bodzavirag 04

Lárvák vásárlása

Lárvákat készen is megvásárolhatunk, például praktikusan telepíthető, hibernált, nyugalmi formában lévőket. Kereskedelmi forgalomban nálunk is elérhetőek a kétpettyes katicabogár lárvái, amelyek életmódjukban és testfelépítésükben is nagyon hasonlítanak a hétpettyesekre. Ezeket nagyon könnyű a biokertekben felszaporítani, nem árt azonban tudni, hogy hosszú távon csak akkor maradnak velünk a katicák, ha katicabarát kertet készítünk számukra.

Csalogató bodzaelegy

Odacsalogatásra készíthetünk bodzaelegyet is, de a bevonzott katicabogarak itt is csak abban az esetben lesznek tartós vendégek, ha táplálékot találnak nálunk. A bodzaelegyhez 100 g virágot tegyünk 1 liter vízbe, melegítsünk fel, majd hagyjuk ázni éjszakára, másnap ezt a levet hígítva permetezzük ki a kertben.

Katicaház

Már elérhető az ún. katicaház, ami egy kis fadoboz, oldalán nyitható, de az első felén található réseken a katicák be tudnak húzódni a belsejébe. A fából készült katicaház a pettyesek védelmét, szaporodását, áttelelését segíti elő.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR